Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Integralna proizvodnja voća
  • 13.01.2017. 12:00

Iz politike u rekordnu proizvodnju voća

Na porodičnom imanju u selu Demirovac kod Kozarske Dubice, bivši načelnik Branko Barać svake godine proizvede i plasira na tržište stotinjak tona voća i povrća.

  • 3.333
  • 621
  • 0

Na površini od 6 hektara Branko Barać na principima integralne proizvodnje uzgaja kruške, jabuke i lubenice, a nedavno je formirao i zasad sve popularnijeg brzorastućeg drveta paulovnije. Izgradio je hladnjaču i formirao mašinski park.

Ništa neobično, da se ne radi o bivšem načelniku opštine Kozarska Dubica, za čije vlasti u ovoj opštini nije bilo nezaposlenih, a privreda i poljoprivreda su doživjele procvat. Po isteku mandata Branko se nije odlučio za sve popularniji takozvani "bijeli hljeb", već je zasukao rukave i prionuo na posao.

Branko Barać izgradio je i vlastitu hladnjaču

Svjetske novitete primijenio na svom imanju

Radeći vlastitom mehanizacijom i uz potpune agrotehničke mjere porodica Barać postiže odlične prinose i prihode dovoljne za pristojnu egzistenciju. "Mnogo sam putovao po svijetu i učio. Prvi sam počeo koristiti folije za uzgoj lubenice, kompletan zasad je opskrbljen navodnjavanjem kap po kap, primjenjujem sve agrotehničke mjere, od analize plodnosti zemljišta do đubrenja i zaštite", kaže Barać.

Minula godina bila bi rekordna da nije bilo jakog mraza krajem aprila. Te noći, nadljudskim naporima Branko je spasio zasad kruške od izmrzavanja. "Od ponoći do jutra sam atomizerom orošavao zasad i vazduh. Upotrijebio sam pet kubika vode i uspio spasiti krušku, koja je već dostigla za berbu. Zaključio sam da imam prinose onoliko koliko radim. Zadovoljan sam", kaže Barać.

Država mora voditi brigu o vlastitoj poljoprivredi

Ovaj nesvakidašnji poljoprivrednik kaže da proizvođači moraju imati veću podršku od strane države i opštine. Pogotovo kroz podsticaje i kreditiranje.

"U zemljama Evropske unije se načini kvalitetna strategija razvoja. Nakon toga se sačine pravilnici o podsticajima i subvencijama i poljoprivrednici za pola sata izračunaju šta im je isplativo proizvoditi, a šta ne. Opština bi takođe trebala subvencionirati kamate, oživjeti fondove za razvoj poljoprivrede", kaže Barać.

Osim što je uspješan poljoprivrednik, Branko Barać smatra da bi opština Kozarska Dubica zahvaljujući svojim kapacitetima i blagodetima, trebala biti vodeća agrarna opština u Bosni i Hercegovini.

Uz voće, Branko je zasadio i paulovniju

"Naša opština ima najveće prerađivačke kapacitete u BiH. "Mlijekoprodukt" je najveća i najbolje organizovana mljekara u BiH, šećerana u Drakseniću je takođe najveća, raspolažemo najvećim sušarama i silosima za žitarice. Stvari samo treba posložiti i stimulisati proizvođače. Time bismo zaustavili ekonomski egzodus, jer našu opštinu je za osam godina napustilo sedam hiljada mladih ljudi. Istovremeno mnogi od spomenutih kapaciteta rade djelimično, a velike površine zemljišta se ne obrađuju", kaže Barać.

Kozarska Dubica treba biti lider u poljoprivredi

Prema njegovim riječima Kozarska Dubica je u prednosti nad ostalim opštinama jer se oslanja na rijeke Unu i Savu, planine Kozaru i Prosaru i ima na hiljade hektara obradivog ravničarskog zemljišta. Tu su i banjsko-rekreativni kapaciteti u Banji Mlječanici i ogromne šanse za seoski turizam.

"Ja ću u ovoj 2017. godini povećati proizvodnju lubenice, nadam se i boljem urodu kruške i jabuke i nastojat ću da što više kvalitetnog voća plasiram na tržište koje je preplavljeno lubenicama, jabukama i kruškama iz Španije, Grčke, Makedonije u drugih zemalja. Ne vrijedi kukati, već zasukati rukave i raditi", kaže Branko Barać, poljoprivredni proizvođač, inače diplomirani pravnik i bivši načelnik opštine Kozarska Dubica.


Fotoprilog


Tagovi

Branko Barać Kozarska Dubica Lubenice


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.