Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva
  • 12.01.2022. 14:00

Ivana - breskva ranog zrenja atraktivna na našem i stranom tržištu

Stablo je srednje bujno, s prirodno širokim granjanjem. Na izdancima su raspoređeni dva lateralna cvetna pupoljka i jedan vegetativni pupoljak u sredini ravnomerno duž ose.

Foto: Depositphotos/M.Volkova (ilustracija)
  • 564
  • 101
  • 1

Sorta "Ivana" je spontani mutant sorte breskve "Springcrest" nastao u selu Udovice kao rezultat oplemenjivačkog programa koštičavih voćnih vrsta na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Sorta je nastala 2008. godine, a prvi intenzivni zasadi po sistemu guste sadnje podignuti su na oglednom polju na Rimskim šančevima, navodi stručnjak za voćarstvo poljoprivredno stručne službe Jagodina Igor Andrejić.

"Ivana" je prilagođena gajenju u kontinentalnim uslovima sa dužinom jarovizacionog perioda od 826 sati. Stablo je srednje bujno, s prirodno širokim granjanjem. Na izdancima su raspoređeni dva lateralna cvetna pupoljka i jedan vegetativni pupoljak u sredini ravnomerno duž ose. Listovi su čipkasto nazubljeni sa dve bubrežaste nektarije.

To je sorta veoma ranog vremena zrenja. Šav plodova ove sorte ne formira rđastu liniju kao kod sorte "Spring Lady". Mezokarp je žute boje, čvrst, sočan i slatko-kiselog ukusa. Obojenost plodova ne zavisi od pozicije ploda unutar krošnje jer osunčanost ne utiče značajno na ovu osobinu, ističe Andrejić.

Karakteristike i upotreba se odlikuje dobrom kompatibilnošću sa sejancima vinogradarske breskve i podlogom GF 677. Veličina stabla i bujnost omogućavaju primenu "Fusetto" ili "Free spindle" uzgojnog oblika bez negativnih posledica (prekomerna zasena i gubitak rodnog drveta u unutrašnjosti i nižim delovima krošnje). Rano vreme zrenja u kombinaciji sa inzvanrednom atraktivnošću pozicionira ovu sortu na jedinstvenom mestu na tržištu kako domaćem tako i inostranom.

Ova sorta nije patentirana i nalazi se u procesu priznavanja, pojašnjava jagodinski stručnjak.

Kako velika temperaturna kolebanja u toku zime utiču na voćke?

Ovih dana usledila su mnoge promene temperature, da je kod pojedinih voćki zabeleženo i kretanje vegetacije. Podsetimo, kajsije i breskve nisu otporne na trenutne mrazeve i mogu nastati trajna oštećenja. A, velika temperaturna kolebanja u toku zime mogu negativno uticati na otpornost od zimskih mrazeva kod svih voćnih vrsta.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Breskva Ivana Igor Andrejić Rano zrenje voća Jarovizacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...