Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija viljamovka
  • 10.01.2019. 08:00

Ilija Mijatović u 73-oj izvozi viljamovku za njemačko tržište

Sve više voćara u Republici Srpskoj i BiH, zbog problema sa plasmanom svježeg voća, okreće se proizvodnji rakija. Među njima je i Ilija Mijatović iz Šušnjara kod Laktaša koji je na zahtjevno njemačko tržište počeo da izvozi svoju rakiju Viljamovku

Foto: Bojan Kecman
  • 1.049
  • 98
  • 0

Uprkos brojnim teškoćama s kojima se susretao jer su glomazna administracija i brojne institucije tražile brdo dokumentacije Ilija Mijatović iz Šušnjara kod Laktaša je uspio da pošalje u Njemačku prvu turu svoje rakije Viljamovke.

Inače, Ilija rakiju proizvodi godinama. Prethodnih godina jačina je varirala od 44 do 46 stepeni, ali takva rakija je, za razliku od ljutih Krajišnika, previše jaka za njemačko stanovništvo i zato je prošle godine odlučio da proizvodi rakiju slabije jačine, ali zato ukusniju.

Koje su mane rakije i kako ju izliječiti

"Nabavio sam knjigu "Greške u proizvodnji rakija" od Nermine Spaho, profesorice sa Poljoprivredno- prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Razgovarao sam sa mnogo stručnjaka i voćara o tome kako proizvesti rakiju jačine 40 do 42 stepena jer samo toliko jaka rakija može da prođe u Njemačkoj. Ako je jača nema šanse jer se ne može mnogo popiti. Tako su mi rekli naši iseljenici i sin koji živi i radi u Njemačkoj. Uglavnom, držao sam se uputstava profesorice Spaho i uspio da proizvedem Viljamovku jačine 40 stepeni", kaže Ilija.

Izvezao 300 flaša, a uskoro će još jedna isporuka

Mijatović navodi da Viljamovka manje jačine ima "šmek" i osjeti se na krušku. U prvom navratu izvezao je 300 flaša od 0.7 litara, a uskoro će put Njemačke još 200 litara. Planira da prodaje i na domaćem tržištu jer ima sve uslove za to. Otvorio je firmu pod nazivom "Plantaže Mijatović" sa sjedištem u Šušnjarima, u opštini Laktaši, nedaleko od Banjaluke.

"Imao sam mnogo posla oko otvaranja firme ali sam nekako uspio da stignem i sve završim. Nije sve to ni jeftino. Imam dosta posla i u svom voćnjaku od jednog hektara u kojem Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske provodi oglede. Sad trošim mnogo manje hemije i narčito mi je drago što su analize Instituta za zaštitu zdravlja iz Banjaluke pokazale da je moja rakija izvanrednog kvaliteta. I ove godine idem sa ogledima, odnosno, nastaviću saradnju sa Resorom za savjetodavstvo", precizira Ilija.

Ilija Mijatović: Planiram povećanje proizvodnje

Ovaj živahni voćar koji je prije posljednjeg rata imao svoj orkestar planira da poveća proizvodnju sa sadašnjih 1.000 litara, koliko je ispekao od prošlogodišnjeg roda od 27 tona, na barem 2.000 litara.

"Sve je teže prodati svježu krušku. Imam i hladnjaču kapaciteta 20 tona, ali je cijena iz godine u godinu slabija. I obično se dugo čeka na naplatu. Zato sam i odlučio da počnem da proizvodim rakiju za prodaju na tržištu. Hvala Bogu još me zdravlje drži pa ću vidjeti dokle ću dogurati. Znanja i strpljenja imam, a volim i da radim. Zainteresovanih za moju rakiju ima mnogo i bojim se da neću moći da proizvedem dovoljno litara. Naročito je tražena u klubovima naših iseljenika. Mnogo vremena trošim za pečenje rakije, i po dvadeset dana,  pa sam odlučio da ove godine kupim veći kotao od 300 litara jer sve preko toga nije dobro za kvalitet", ističe Mijatović.

Njegov voćnjak ima sve preduslove za dobru proizvodnju. Osim protivgradne mreže i sistema za navodnjavanje Ilija je prošle godine postavio i sistem za orošavanje koji će da spriječi štetu od eventualnih poznih mrazeva koji posljednjih godina ograničavaju razvoj voćarstva u Republici Srpskoj i BiH.


Tagovi

Ilija Mijatović Rakija Viljamovka Šušnjari Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstvo poljoprivrede RS Plantaže Mijatović


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.