Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje jagoda
  • 10.04.2021. 07:30
  • Španjolska

Ilegalno navodnjavanje jagoda uništava jednu od najvažnijih močvara Europe

Otkriveno je da proizvođači jagoda u Španjolskoj ilegalno crpe vodu na prostoru Nacionalnog parka Coto de Doñana koji je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Foto: Depositphotos/ADragan
  • 165
  • 12
  • 0

Trećina jagoda koje se već u veljači nalaze na policama trgovačkih lanaca diljem Europe, raste u Huelvi na jugozapadu Španjolske. Ta regija svake sezone izveze gotovo 300.000 tona ovog voća, a riječ je o plodovima čiji se nasadi nalaze tik uz Nacionalni park Doñana, poznat i kao Coto de Doñana.

U nedavnom izvješću kojeg je objavila medijska kuća WDR stoji da nezakonito navodnjavanje tamošnjih plantaža prijeti ovom rezervatu. Riječ je o jednoj od najvažnijih močvara na našem kontinentu, a nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

Više od tisuću ilegalnih bunara

Prema ovim informacijama prijeti joj isušivanje jer poljoprivrednici ilegalno uzimaju vodu za navodnjavanje voća.

Novinari WDR-a prvo su istražili odakle dolaze jagode na police njemačkih supermarketa te otkrili da su većinom iz navedene regije. Kada su se uputili tamo, na licu mjesta su utvrdili da je ondje nezakonito navodnjavanje široko rasprostranjeno. Pronašli su i ilegalno iskopane bunare, a usred zaštitne zone nacionalnog parka otkrili plantažu koja prema procjenama ekologa ondje nije smjela biti podignuta.

Navode podatak da je ondje preko 1.000 ilegalnih bunara koji podzemnim putem odvode vodne resurse iz spomenute močvare. No, kako tvrde, pravni postupci protiv španjolskih farnera koji nezakonito crpe taj važan resurs su rijetki. 

Pada razina podzemnih voda

Budući da posljednjih godina nedostaje kiše, biljkama koje ondje rastu potrebna je podzemna voda. No, njena razina pada već nekoliko godina zaredom i to uglavnom zbog poljoprivredne proizvodnje. Ako se to uskoro ne zaustavi tlo će postati preslano jer voda s Atlantika ulazi i miješa se s podzemnom, piše br.de.

Još je prije dvije godine dw pisao o tome kako je osim jagoda problematičan i uzgoj kupina. Tada je objavljen podatak kako španjolska poljoprivreda treba gotovo osam puta više vode nego svi stanovnici Španjolske skupa. Također, da se oko nacionalnog parka nalazi 11.000 staklenika, od čega su dvije tisuće potpuno ilegalne, a za 4.000 stvari nisu jasne. 

Osim poljoprivrednika koji samo pokušavaju preživjeti uz nezaposlenost koja je u toj regiji preko 20 posto, problem koji ugrožava nacionalni park je i turizam. 

Europska Komisija upozorila je Španjolsku da mora bolje zaštiti Doñanu ili će ju tužiti Europskom sudu. Prema njoj, to područje je od iznimne ekološke važnosti za cijelu Europu i najvažnije uzgajalište i odmorište za stotine tisuća ptica selica.


Tagovi

Španjolska Jagode Doñana Coto de Doñana Ilegalno navodnjavanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.