Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj banana
  • 06.07.2019. 18:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Hikmet Seferović uspešno uzgaja malu plantažu banana

Banana je, ističe Seferović, biljka koja brzo napreduje i raste, ali je osetljiva na niske temperature, zbog čega je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi.

Foto: Pixabay/patrik_h
  • 452
  • 67
  • 0

Hikmet Seferović iz Sanskog Mosta okušao se u uzgoju južnog voća pa je uspešno uzgojio u svom vrtu malu plantažu od desetak stabala banana. Ove godine, kako kaže, očekuje ukusne plodove i rekordan rod ovog egzotičnog voća.

A počelo je sve kada je njegov sin pre nekoliko godina dobio seme banane te ga zasadio u vrtu ispred kuće. Inače, članovi ove porodice pasionirani su ljubitelji i uzgajivači ukrasnog drveća, pa su se odlučili za eksperiment i s uzgojem banana.

Banana je, ističe Seferović, biljka koja brzo napreduje i raste, ali je osetljiva na niske temperature, zbog čega ju je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi, piše avaz.ba.

Banana pripada rodu monokotiledone biljke a njen plod, široko je rasprostranjen u ljudskoj ishrani. 

fv
Hikmet Seferović pokraj stabla banane (foto: avaz.ba/S. Tulić)

U suši jedno stablo zahteva 40 litara vode dnevno!

"U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba mnogo posla i brige. Ona zahteva mnogo vode, jer voli vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo zahteva i do četrdeset litara vode dnevno", kaže Seferović te dodaje da su vremenske prilike ove godine veoma godile ovom voću te da je na samo jednom stablu izbrojao 140 plodova.

"Očekujem da budu zrele do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u radnji. Osim toga, stabla banane izgledom su veoma lepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu", zadovoljan je Seferović.


Tagovi

Banane Uzgoj Hikmet Seferović Južno voće


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!