Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upravljanje etilenom
  • 11.12.2017. 12:00

"Harvista" za bolju kvalitetu jabuke

Proizvodnja etilena ne može se zaustaviti, međutim, može se usporiti. U tome pomaže tehnologija koja dolazi iz Poljske - "Harvista".

Foto: Bigstockphoto/bezfous Aleksandra Kekić
  • 416
  • 16
  • 0

Poznato je da jabuke, kruške i šljive proizvode etilen (C2H4), međutim, ukoliko on dolazi izvana, utječe na osjetljive vrste. One brže sazrijevaju, odnosno, ubrzava se disanje biljaka, a to dovodi do gubitka čvrstine ploda, pojave masnoće na kori, promjeni boje, pojavi parazitarnih bolesti i tako dalje.

Kako zaustaviti rano zrenje?

Proizvodnja etilena se ne može zaustaviti, međutim, može se usporiti. To se postiže:

  • hlađenjem voća (maksimalno jedan dan od berbe, postepeno. Na primjer, zlatni delišes se sa temperature od 4 do 5 stupnjeva, spušta svaki tjedan za po jedan stupanj, do ciljanog jednog stupnja);
  • smanjenjem kisika u komorama (što niži kisik, a što više ugljičnog dioksida, sve dok to ne šteti plodovima);
  • korištenjem odgovarajućih sredstava.
Badovinski: Moguće je usporiti etilen

"Ranu proizvodnju etilena izaziva i stres koje biljke pretrpe tijekom grada ili suše. Zbog toga su vrlo važne protugradne mreže, kao i navodnjavanje. Ukoliko se one ne koriste, može biti problema kod čuvanja i skladištenja voća", rekao je na "Savjetovanju o suvremenoj proizvodnji voća", u Novom Sadu Pryzemislaw Badowski iz kompanije "Agrofresh" iz Poljske.

Kada obaviti berbu jabuke?

Idealno vrijeme za berbu voća je prije intenzivne proizvodnje etilena, a to ovisi od vrste voća. Ukoliko se to ispoštuje, i životni vijek u hladnjači je duži. Tako se jonagold, crveni delišes i zlatni delišes beru u isto vrijeme, odnosno tijekom rujna. Braeburn, fuji i granny smith beru se tijekom listopada. Međutim, i ovo je promjenjivo u odnosu na region i klimatske promjene.

Harvista odlaže sazrijevanje

Kompanija iz Poljske pronašla je rješenje u vidu tehnologije "Harvista", koje ciljano odlaže berbu. Tajna je u formuli C2H6. Ona usporava razvoj škroba, odlaže sazrijevanje, čuva gustinu ploda, kiseline i slično. Optimalni period berbe je duži, a u isto vrijeme nastavlja se rast ploda. Voće ima bolju boju, a i kvaliteta je poboljšana.

Velika zainteresiranost za predavanje gosta iz Poljske

"Ovu tehnologiju koristimo u SAD i Kanadi, primjenjujući je iz aviona i helikoptera, uz 100 litara vode po hektaru. U Europi i Turskoj je na probi i koristimo atomizere", rekao je Badowski i dodao da je važna kontrola kvaliteta plodova u svim fazama, jer je cilj prodati voće po što većoj cijeni.

Foto: Bigstockphoto/bezfous Aleksandra Kekić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.