Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad
  • 04.06.2020. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Erdevik

Grad naneo 15.000 evra štete u Erdeviku?

Štete konkretno na voću i nema - oko 10-tak odsto, a najveća je šteta na protivgradnoj mreži i na stubovima. Slede popravke, a ja računam da će na toj mojoj površini mreže biti 15.000 evra štete. To je otprilike jedna trećina, kaže za Agroklub Zolika Bali, proizvođač iz Erdevika.

Foto: Facebook/Plantaže Bali
  • 2.075
  • 184
  • 0

Nakon što je juče vremenska nepogoda pogodila zasade kod Šida, na društvenim mrežama osvanule su fotografije vlasnika voćarskih plantaža kojima je grad oštetio protivgradne mreže, ali i zasad. Jedan od njih je i Zolika Bali iz Erdevika koji na nešto više od 10 ha uzgaja krušku i jabuku. Kako kaže za naš portal, grad nije naneo toliku štetu voću, koliko će ga koštati šteta na protivgradnoj mreži.

"Na slikama se vidi kako je grad juče oko 16h časova pogodio voćnjak kruške. Štete konkretno na voću i nema, odnosno zanemarljiva je - oko 10-tak odsto, a najveća je šteta na protivgradnoj mreži i na stubovima. Slede popravke, a ja računam da će na toj mojoj površini mreže biti 15.000 evra štete. To je otprilike jedna trećina", kaže Zolika Bali za Agroklub.

Kako nezvanično saznajemo, grad je potukao i mačvanski deo od Šapca prema Sremu.

Ipak, nadaju se dobrom rodu

U voćnjacima gazdinstva Ankice Bali, grad se na pojedinim mestima provukao i oštetio zasad. Međutim, kako kaže naš sagovornik, izgledalo je kao da je 'sneg pao - tako je izgledalo po njivama, a ratarske kulture su skroz uništene'. Ipak, Bali se i dalje nada dobrom rodu.

Ko, šta i koliko čini na protivgradnoj zaštiti Srbije?

"Ja sam pod kreditima, kako ćemo da nadoknadimo, videćemo. Sve je to bilo dosta sveže juče, kad smo slikali, nisam stigao ni sve da obiđem. S obzirom da smo imali na proleće oštećenja od prolećnog mraza, čak ni to nije toliko uticalo na rod, jer ova godina je stvarno obećavala. Ja sam očekivao baš visok kvalitet, pa i posle ovog grada ja se nadam istom."

Gazdinstvo Bali podiglo je prve voćnjake 2006. godine. Od voća uzgajaju krušku na između sedam i osam hektara i jabuku na tri. Kruška je na tri hektara pokrivena pod protivgradnom mrežom, ostalo je pod jabukom. Rod jabuke i kruške plasiraju na inostranom tržištu, a prinos, kako kaže Zolika Bali, zavisi od godine do godine.

Najgore prošlo župsko vinogorje - upozorava se na porast vodostaja

Podsetimo, krajem maja grad i nevereme zahvatili su Jugozapadnu, Centralnu i deo Istočne Srbije, a najgore je prošlo župsko vinogorje gde su zabeležene velike štete na voću i u vinogradima.


Tagovi

Grad Vremenske nepogode Štete na voću Erdevik Zolika Bali Gazdinstvo Bali Protivgradna mreža Oštećenja na protivgradnoj mreži


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...