Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 23.03.2022. 09:00

Glina se sve više koristi protiv kruškine buve - koja je najbolja?

U voćnjacima se uveliko obavljaju tretmani protiv prezimljujućih formi štetočina. Osim bakarnih sredstava i mineralnih ulja, pojedini voćari, naročito proizvođači krušaka, koriste kaolinsku glinu

Foto: Bojan Kecman
  • 240
  • 27
  • 0

Upotrebom kaolinske gline u velikoj mjeri smanjuje se upotreba hemijskih sredstava, naročito insekticida, koji se koriste u tretmanima protiv polaganja jaja kruškine buve, pa i larvi prve generacije ove štetočine.

Glina iritira krila imaga kruškine buve koji ne može da polaže jaja u pazuhu pupoljaka i grana. Isto tako buva ne može da osjeti gdje se nalazi stablo.

Kamuflira stabla

Imago izlijeće kada dnevna temperatura nekoliko dana bude iznad 10 stepeni, naročito u februaru, ali su istraživanja pokazala da se dobar stepen zaštite može postići i u martu, pred početak vegetacije, odnosno, otvaranja pupoljaka. Doza koja se primjenjuje prilikom prskanja je od 40 – 60 kilograma na 1.000 litara vode.

Glina Aspanger se pokazala kao najbolja

Ne postoji mnogo proizvođača, odnosno, uvoznika gline. Kao najbolja, do sada se pokazala Aspanger. Ona se dobro rastvara u vodi i ostavlja vrlo malo taloga na dnu atomizera. Još ako su dobri mješači, sigurno neće doći do začepljenja dizni. Uz to, trebalo bi imati dobre pištolje da se glina ravnomjerno rasporedi po stablu, ako se koristi glina koja se više taloži na dnu atomizera.

Pištolji za kreč sasvim su dovoljni. Kreč i glina fantastična su kombinacija za zaštitu stabala i od bolesti i od štetočina, samo treba voditi računa da sloj na pupoljcima ne bude predebeo da ne bi došlo do spaljivanja pupoljaka.

Drugi tretman 

Uz glinu bi trebalo dodati so i jestivo ulje, da duže ostane na stablu. U pojedinim ogledima pokazalo se da, ako se glina upotrijebi na vrijeme dakle prije ili tokom polaganja jaja buve, nema napada prve generacije. Sljedeći tretman trebalo bi da se uradi od početka juna, kada plodovi dovoljno narastu, kako ne bi došlo do masovnog odbacivanja plodova jer, biljka ne može da prepozna plod ako ima gline na listovima i plodovima.

Dobar stepen zaštite može se postići i u martu

Posljednjih godina sve više voćara odlučuje se na korištenje kaolinske gline. Dokazano je da, u određenoj mjeri djeluje i na prouzrokovača čađave krastavosti krušaka, pa i jabuka, a jedina mana joj je što može da bude štetna i za korisne insekte. Isto tako, hladi plodove u ljetnom periodu, kada su temperature visoke, naročito ako su iznad 40 stepeni.

Ne slaže se s bakrom

Kao najbolje rješenje za zaštitu krušaka od buve pokazalo se da se u jesen koriste bakarna sredstva i mineralna ulja, a u rano proljeće, kaolinska glina, pošto glina nije kompatibilna s bakrom. Inače, posljednjih godina sve više voćara odlučuje se da koristi kaolinsku glinu jer smanjuje upotrebu bakarnih sredstava čija je cijena, skoro svake godine, sve viša.

U ovoj godini porasla je za minimum 30 posto. U narednom periodu, po svemu sudeći, doći će do novog rasta cijena zaštitnih sredstava, a sve više će da se zabranjuju insekticidi i fungicidi zbog čega će sigurno doći do veće upotrebe sredstava koja su dozvoljena u organskoj poljoprivredi.

Iako je bakar dozvoljen sve više se smanjuju količine koje mogu da se koriste po hektaru. Trenutno su četiri kilograma. Među sredstvima koja će sigurno biti u upotrebi je i kaolinska glina.

Kako izgleda tretiranje voćnjaka glinom, pogledajte u videu:


Fotoprilog


Tagovi

Kaolinska glina Aspanger Bakar Kruškina buva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.