Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj leske
  • 29.04.2019. 14:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Filip Marjanović: Očekujem dobar rod lešnika

Selo Ušće od davnina poznato je po dobrim i kvalitetnim voćarima, jedan od njih je i Filip Marjanović koji je zasadom leske želeo da u ovom selu obnovi pomalo zaboravljenu voćarsku proizvodnju.

Foto: Biljana Nenković
  • 455
  • 40
  • 0

Voćarska priča na Ušću ima više stepenika, počela je kada su stručnjaci Poljoprivrednog kombinata Dragan Marković podigli veliku plantažu jabuka, uz stručni nadzor rod je svake godine bio dobar, a kvalitet jabuka odličan.

Onda su i Ušćani krenuli sa podizanjem zasada, sadila se najviše jabuka sve dok se nije pojavio problem sa prodajom. Pre desetak godina Vladimir Perišić i Srećko Ilić posadili su prvi zasad lešnika, onda su njihovim stopama krenuli i drugi. Danas je na Ušću pod ovim voćem više od deset hektara.

Uzgoj lešnika - dosta posla, ali i zarade

Lešnik je jedna od biljaka, koje mogu biti jednostavne za gajenje ako se ispoštuje celokupan proces proizvodnje. Kada je reč o lešniku, najčeće se gaje sorte iz dve vrste leski, a to su Corylus avellana i Corylus maxima. Ove dve vrste imaju vrlo sličan oblik ploda, ali se same biljke razlikuju po obliku prilikom razvoja. Postoji od 14 do 18 vrsti leske iz Corylus porodice. Međutim, većina stabala leske koja se gaji u Evropi je italijanske ili istarske sorte.  

Od hobija do ozbiljne proizvodnje

Filip Marjanović iz Obrenovca ima mlad zasad lešnika, posađen pre četiri godine.

"Video sam od mojih drugara i komšija kako izgleda zasad i na osnovu njihovog iskustva posadio sam i ja," započinje svoju priču ovaj mladi domaćin.

Filip se odmah odlučio za ozbiljnu proizvodnju pa je lešnik posađen na velikoj parceli. "Na jednom hektaru imam 450 sadnica, šest sorti, tri osnovne i tri oprašivača. Sorte su pretežno italijanske rimska tonda, kao i istarske sorte," kaže Filip Marjanović.

Dobra godina za lešnik

Ozbiljne pripreme neophodne za dobar zasad

Sadnji su prethodile ozbiljne pripreme, izvršena je analiza zemljišta, đubrenje, obrada, pa tek onda sadnja. "Prve godine sam ogradio zasad, a tokom prošle godine postavio sam sistem za navodnjavanje. Voda je generalno osnov, broj jedan što se tiče lešnika i bez nje nema ozbiljnog zasada."

Prošle godine lešnik je počeo da rađa, bilo je za prvu tortu, čašćavanje i još malo preko toga. "Prošle godine lešnika je bilo za naše potrebe, ove godine očekujemo dosta bolji rod," ističe ovaj voćar.

Drugovi iz Udruženja pritekli u pomoć

Filip je član Udruženja obrenovačkih proizvođača lešnika pa od iskusnijih proizvođača dobija savete i pomoć. Voćnjak je sada u dobrom stanju, a ovaj domaćin se trudi da sve poslove obavi stručno i na vreme. Filip je jedan deo posla u zasadu već obavio završeno je orezivanje, a i prskanje samog zasada uz pomoć kolega iz Udruženja je pri kraju.

"Za sada je obavljeno orezivanje i prskanje, pomažu mi dosta i drugari iz Udruženja, zajedno orezujemo zasad po njihovim savetima, dok većinu poslova odrađujem sam, a nekada mi i deda pomaže," ističe ovaj domaćin.

Lešnik bi više da gaje ljudi iz grada nego iz sela

Deda Boža iako ima 88. godina pomaže svom unuku i podržava ga u ovoj proizvodnji, želeći da ovim zasadom pomogne kako svom unuku, tako i da oživi deo možda zaboravljene voćarske proizvodnje koja je u selu Ušće nekada bila u punom jeku, a Filip računa da će za godinu, dve na ovom zasadu već biti dobrog roda i još ozbiljnije proizvodnje.


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Tagovi

Leska Uzgoj lešnika Corylus avellana Corylus maxima Filip Marjanović


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P