Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potražnja za trešnjama
  • 25.05.2020. 15:00

Europskom tržištu nedostaje trešanja, a sezona tek krenula

Urod španskih trešanja slabiji je zbog dugih kiša i grada, a potražnja na europskom tržištu raste. U junu im stiže i konkurencija iz Turske.

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 85
  • 9
  • 0

Na europskom tržištu trenutno nedostaju trešnje, a najviše zbog vremenskih uticaja u proizvodnim područjima Portugala, Italije, Francuske i Španije.

Visoka cijena zbog nedostatka snabdjevenosti

U španskoj dolini Jerte, poznatoj po raskošnoj ljepoti voćnjaka trešanja, počeli su s prodajom i izvozom najranijih sorti. "Posljednji mjesec imali smo problema s obilnom kišom, ali i gradom. U prošloj sedmici kiša je padala 6 dana za redom pa su rane i srednje rane sorte nastradale. Izgubili smo oko 40% ranih i 80% srednje ranih trešanja", kaže za portal freshplaza Monica Tierno Diaz, direktorica Agrupacion de Cooperativas doline Jerte.

Nikad lošija godina za uzgoj koštičavog voća u Španiji?

"Za sada nemamo spremnu isporuku sve dok se berba ne nastavi. Nadamo se da ćemo uskoro ubrati veće količine i imati dovoljno kvalitetnih kasnih sorti, tako da će snabdjevenost od juna do kraja jula biti zagarantovana", kaže ona te napominje kako su zbog svega ovoga cijene trešanja na tržištu veoma visoke.

Nakon maja veća konkurencija zbog uvoza iz Turske

Uprkos vremenskim prilikama i pandemijskoj krizi, potražnja za ovim voćem je dobra. "Na početku smo zadovoljili tržište, uprkos nesigurnosti stvorenoj krizom zbog koronavirusa jer je prodaja nekog voća i povrća pala. No, imali smo osjećaj da potrošači žele sezonski  proizvod", napominje Monica te kaže kako do sada nisu osjetili pritisak konkurencije na tržištu jer ovog slatkog voća na policama baš i nema.

Govori i kako nakon maja očekuju veću konkurenciju u srednjoj Europi jer bi se na tržištu trebale naći trešnje iz Turske. Naime, u toj zemlji se očekuju veći prinosi jer su izbjegli sve nedaće u proizvodnji poput mraza, grada i sl., za razliku od većine proizvođača na Sredozemlju.

Između 50 i 60% uroda iz doline Jerte izvozi se, a ostatak se prodaje na domaćem tržištu. Monica govori: "Usmjereni smo na tržišta Europske unije i istočne Europe, a svake godine smo prisutni i na tržištu Hong Konga i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nastavljamo raditi na tome da španske trešnje uspiju doći na kinesko tržište.“.

Prednosti divlje trešnje kao podloge za kalemljenje

Kinu smatraju vrlo profitabilnim tržištem za ovu vrstu voća, budući da se proizvod ondje smatra dragocjenom robom. Kao dobar primjer ističe Čile i Argentinu kojima je Kina glavno tržište.

Proizvodnja trešanja u dolini Jerte posljednjih je godina stabilna zbog činjenice da nema više kapaciteta, iako proizvođači nastavljaju obnavljati sorte i usavršavati tehnike uzgoja. "Želimo doći na udaljenija tržišta, tako da naše voće mora biti konkurentnije.", zaključila je Monica.

Prodaja trešanja 2018. godine u vrijednosti 3,4 miliona eura

Kada je riječ o globalnoj prodaji ovog voća, ona je u 2018. godini dosegla vrijednost od 3,1 milijardu američkih dolara odnosno 2,84 miliona eura. Ukupna vrijednost izvezenih trešanja povećala se za prosječno 61,9% u svim zemljama izvoznicama od 2014. godine kada su isporuke tog voća procijenjene na 1,9 milijardi američkih dolara, navodi worldstopexports

Iz godine u godinu izvoz raste, a od 2017. do 2018. porastao je za 38,6%. Naime, Latinska Amerika (bez Meksika, ali uključujući Karibe) prodala je ovog voća u najvećoj vrijednosti u 2018. godini s pošiljkama vrijednosti 1,1 milijarde dolara ili 35,8 % od ukupne globalne vrijednosti.

Na drugom su mjestu azijski izvoznici sa 32,2% dok je 18,7% svjetskih pošiljaka došlo iz Sjeverne Amerike. Manji postotak dolazi iz Europe (9,9%), Oceanije (3,4%), (Novog Zelanda i Australije), te iz Afrike (0,1%).

Među najboljim i najbrže rastućim izvoznicima ovoga voća od 2014. godine bili su: Hong Kong s porastom od čak 406,8%, Uzbekistan s porastom do 192,9%, Azerbejdžan s porastom za 122,2% i Novi Zeland koji bilježi porast od 88,2%. Ipak, tri vodeće zemlje zabilježile su pad, a to su: Grčka (-26,4%), Španija (-26%) i Austrija (-5,4%).


Tagovi

Tržište trešanja Izvoz trešanja Uvoz trešanja Cijena Monica Tierno Diaz Dolina Jerte Kina Španske trešnje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]