Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floriva
  • 14.03.2018. 12:30

Enrosadira - malina bez mane

Italijanska sorta maline enrosadira je broj jedan sa procentom od 90% ploda prve klase.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.278
  • 307
  • 1

Postoje proizvođači jagodastog voća, koji uvek traže novitete i prate trendove. Oni su motor, a rasadničari su ti koji treba da istražuju i da im ponude nešto novo, ali uz proveru. Upravo ovim bavi se Floriva iz Ivanjice, proizvođač sadnog materijala jagodastog voća. Zoran Radovanović iz ove firme predstavio je sortu maline enrosadira:

"Italijansku sortu enrosadira testirali smo dve godine. Pratili smo je u našim klimatskim uslovima i imamo slobodu da je preporučimo kao dobru. Na ovaj način radimo - dajemo kupcima sve ključne informacije u kom pravcu da razmišljaju i koje sorte i vrste da kupuju".

Enrosadira - malina broj jedan na tržištu

Zanimljivo za ovu malinu je da nema vidljivih mana. Već tri godine se radi u Evropi, a najveći rasadnici, kao na prime oni iz Holandije, uveli su je u proizvodnju. Namenjena je za brdsko-planinsko podneblje, u kome daje odlične rezultate, a može da se sadi i u nizijama.

"Ova malina se bere od druge polovine jula do jeseni. Dobra je za kupca, jer zadržava odličnu boju i dobro stoji u svežem stanju, ima odličan ukus i oblik. Ima i dobre proizvođačke karakteristike - otporna je na bolesti, ima jak korenov sistem, stablo je uspravno, a bočne grane ne padaju, pa se lastari neće kidati, lakša je za branje čak do 30%", priča Radovanović.

Dodaje da sve druge sorte na tržištu imaju jednu ili dve mane - suviše krupan plod, lošiji ukus, teško se otkidaju sa peteljke i tako dalje. Enrosadira ima 90% ploda prve klase i trenutno je broj jedan. "Jedini problem je to što nema dovoljne količine sadnica za sve zainteresovane, ali je to posao koji treba postepeno razvijati", smatra Zoran. 

Šumska jagoda u kooperaciji

Floriva u svojim rasadnicima ima i retku šumsku jagodu, kultivisanu sortu regina iz Italije. Uveli su je 2005. godini i pratili četiri, pet godina. Došli su do odličnih rezultata, a ova sorta se sada proizvodi u zapadnoj Srbiji, delovima istočne i južne Srbije, na severu Kosova i na severu Crne Gore.

Šumske jagode
Sadnice jagode (Foto: Floriva)

"Napravili smo model od pet do 10 ari za jednog proizvođača, ali kao prateću delatnost.  Četvoročlana porodica ovu površinu može da obradi i da zaradi od 3.000 do 4 000 evra. Sarađujemo sa 200 do 250 kooperanata. Proizvođači kupuju sadnice kod nas i plaćaju kroz plod", ističe Zoran Radovanović.

Šumska jagoda se gotovo 100% prodaje u zamrznutom stanju, a zamrzavaju je sami kooperanti u svojim zamrzivačima, nakon čega plod preuzimaju iz Florive. Prva klasa se izvozi u EU, najviše u Francusku, Nemačku, Austriju i Italiju, dok se drugi plodovi, koji su malo oštećeni, prerađuju u rakiju. Kako se ništa ne baca, od semena se prave razne tinkture.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Floriva Ivanjica Zoran Radovanović Enrosadira Regina Šumska jagoda Malina


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner