Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kivano
  • 07.01.2020. 14:00
  • Moravički okrug, Lučani

Egzotično voće rasprodao tokom praznika za 1.500 dinara po kilogramu

Milan Jevremović iz sela Zeoke kod Dragačeva za samo šest sati prodao je celokupan rod voćke pod nazivom kivano.

Foto: Depositphotos/ Goir
  • 10.203
  • 369
  • 0

Milan Jevremović je prvi proizvođač voćke pod nazivom kivano u malo većim količinama. Iako su komšije bile skeptične, pogotovo što se odlučio za uzgoj voćke koja je poreklom iz Afrike, on je uspeo da proda rod za samo šest sati. Kaže da je jedva sačuvao par komada, a da je voće prodavao na Bajlonijevoj pijaci. Tu je za vreme praznika bila velika ponuda raznog voća.

"Veoma sam zadovoljan i cenom od 1.500 dinara po kilogramu. Sada sam siguran da ću proširiti zasade," priča Jevremović za "Glas zapadne Srbije".

Dok su mu se komšije smejale on je verovao u sebe i svoje zasade kivana, od kojih se po svemu sudeći prilično "opario" ove zime. A to mu je dodatni posao jer ga je radio u slobodno vreme, budući da je zaposlen u jednom preduzeću.

Jesenja sadnja voćki - posadite neobične, a ukusne voćne vrste

Kivano ili afrička rogata dinja poreklom iz Afrike 

Kivano ili afrička rogata dinja je poreklom iz Afrike. Ime je dobio po svojoj sličnosti sa kivijem. Ukus je kombinacija banane, dinje, krastavca i limete. 

Meso kivana je svetlo zelene boje i sadrži puno semenki. Čest je sastojak voćnih salata i jede se sirov. Ovo hranjivo voće je bogato vitaminom C, gvožđem i kalijumom. Semenke obiluju masnim kiselinama, među kojima su najznačajnije linolna i oleinska. Linolna je naročito važna, kao jedna od omega-6 masnih kiselina. Oleinska pomaže u borbi sa visokim krvnim pritiskom. Žućkasto-zelene semenke sadrže karotenoid (beta karotin, provitamin A), koji je važan za imuni sistem, zdravlje kože i očiju.

Kivano je jednogodišnja biljka pogodna za uzgoj u bašti, pogotovo ako joj date mesta za penjanje. Kivano voće ne može opstati na niskim temperaturama, pa se uzgaja kao letnji usev, poput krastavaca. Ako je sadite napolju, sadnja semena bi trebalo da se obavi nakon poslednjeg mraza, ili u proleće.

Voće uspeva na punom suncu

Ovo voće najbolje uspeva na punom suncu i dobro dreniranom, blago kiselom zemljištu. Zemlju je potrebno pripremiti pre sadnje, ukopajući u nju nekoliko centimetara stajnjaka ili komposta i uravnoteženo baštensko đubrivo.

Seme je potrebno direktno zasaditi u baštu nakon što prođe sva opasnost od mraza i kada temperature stalno iznose iznad 12°C. Optimalne temperature za klijanje su između 20-35°C. Takođe, moguće je posaditi seme u zatvorenom prostoru, pa onda presaditi mlade biljke u vrtu, kada sadnice dobiju dva prava lista i kada temperature budu konstantno iznad 15°C.

Uzgoj kivana podrazumeva i da obezbedite podršku za ovu penjačicu, ili zasaditi seme pored čvrste ograde.

Sibirska borovnica uspeva i u Vranju

Kivano nega kao i kod krastavaca

Nega i uzgoj kivana su slični kao kod krastavca. Potrebno je zalivati biljku duboko, obezbeđujući joj 2.5 do 5 cm vode nedeljno, onda omogućite da se zemlja osuši između dva zalivanja. Zalivanje jednom nedeljno je najbolje, jer plitko, blago navodnjavanje stvara kratke korene i slabu, nezdravu biljku. 


Izvori

Glas zapadne Srbije


Tagovi

Kivano Afričko voće Uzgoj voća Neobične vrste voća Milan Jevremović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.