Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dudovac
  • 09.10.2020. 09:30

Dudovac: Napada različite voćne vrste, kako ga se rješiti?

Dudovac prezimljava u stadiju lutke na skrovitim mjestima poput pukotina na stablu, pod njegovom korom i granama, između grudvica zemlje i slično. Stvara velike štete na različitim vrstama voća.

Foto: WikimediaCommons/Jacy Lucier
  • 212
  • 11
  • 0

Dudovac (Hyphantria cunea) je polifagna vrsta koja napada veći broj domaćina. Štete pravi na različitom voću poput duda, šljiva, trešanja, jabuka, krušaka, oraha, ali napada i pojedine zeljaste biljke, kao na primjer djeteline, lucerke i plavi patlidžan. Porjeklom je iz Sjeverne Amerike odakle se proširio po Evropi, navodi stručnjak za zaštitu bilja, Milena Ćirić.

Kako na prirodan način suzbiti štetočine voća?

Odrasle jedinke dudovca su bijele boje, a ponekad se na prednjim krilima uočavaju crne tačke. Tijelo leptira je dugo od 11 do 15 cm, a raspon krila je od 25 do 30 cm. Ženke su obično krupnije od mužjaka. Jaja su loptasta, svijetlo zelene boje.

Po napuštanju gnijezda izazivaju golobrst

Gusjenice su žuto-zelene boje sa crnom glavom. Duž bočnih strana imaju niz od 12 bradavica iz kojih izbijaju duge dlake. Žive u zajednici u paučinastim gnjezdima. Nakon što ga napuste, mogu izazvati golobrst. Lutka dudovca je tamno smeđe boje, dužine oko 10 cm i nalazi se u upredenom kokonu koji liči na mrežicu.

U našim agroklimatskim uslovima ima dvije, rjeđe tri generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu lutke na skrovitim mjestima poput pukotina na stablu, pod njegovom korom i granama, između grudvica zemlje i slično. U proljeće se pojavljuje leptir prve generacije koji polaže jaja u formi legala svijetlo - zelene boje koja se teško uočavaju, ističe ovaj stručnjak.

Kako ga se riješiti?

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada i ukoliko se registruje prisustvo gnjezda gusjenica, njihovo mehaničko uklanjanje. Ako ih ima dva do pet po stablu, preporučuje se sprovođenje hemijskog tretmana nekim od registrovanih insekticida.

Upredena gnijezda larvi dudovca pojavila se u okolici Prijedora - kako suzbiti štetočinu

Podsjetimo, u slučaju da planirate koristiti hemijska sredstva (selektivni insekticid), imajte na umu da ona djeluju jedino kada su jaja tek položena ili dok su larve skroz male. Kasnije upotreba nema svrhu. Dudovac neće napraviti fatalnu štetu na voćkama, ali morate znati da će grana na kojoj su izlegle potpuno propasti.

Treba pratiti stanje u voćnjacima kako ne bi došlo do toga da dudovac potpuno obrsti stablo, što je ipak rjedak slučaj. 


Tagovi

Dudovac Štetočina na voću Larva Jaja Stadij lutke Hemijski tretman Stanje u voćnjaku Legla gusjenica


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...