Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje borovnice
  • 21.05.2021. 12:00

Đubrenje borovnice ureom tek u drugoj godini - nikako po sadnji

Poljoprivredni proizvođači često prave grešku u prvim godinama uzgoja jer sa ureom znaju da zaliju zemlju oko tek posađenih sadnica.

Foto: Bojan Kecman
  • 220
  • 231
  • 0

Borovnica će usled klimatskih promena koje ugrožavaju uzgoj jabučastog i koštičavog voća, u narednom periodu biti među najzastupljenijim voćnim vrstama. Donosi visok profit, izbegava pozne mrazeve, a i otkupna cena joj je visoka. Međutim, osetljiva je na pH vrednost zemljišta i zato bi trebalo obratiti pažnju na ishranu i navodnjavanje.

Kao i kod drugog voća i ovde bi trebalo da se obrati pažnja na nekoliko činjenica. Pre svega, u pitanju je biljka sa najprostijim korenovim sistemom. Drugim rečima, koren je najviše razvijen do dubine od 40 centimetara, a zemlja u kojoj se nalazi, mora da bude kisele reakcije (pH od 3,5 do 4,2 ), mrvičaste strukture, dobro snabdevena vodom i bez korova. Mada, dokazalo se da ovaj usev uspeva i pri pH vrednosti od pet. Dakle, pošto joj je koren plitak, lako apsorbuje hraniva i sve što se baca ili poliva oko njega.

Ne zalivati ureom tek posađene sadnice

Poljoprivredni proizvođači često prave grešku u prvim godinama uzgoja jer sa ureom znaju da zaliju zemlju oko tek posađenih sadnica. To je veliki propust jer se ovo hranivo dodaje tek u drugoj godini, a ne u prvoj, odnosno, neposredno posle sadnje. Koren je plitak i može doći do njegovog "pregorevanja" jer đubrivo sadrži 46 procenata azota.

Pažljivo sa đubrenjem

Zato se pre same sadnje mora videti koliki je pH zemljišta? Ako je ispod pet dodaje se urea, a ako je iznad, koristi se amonijum sulfat. Najbolje je hraniva staviti pre sadnje, a ne posle nje. Nakon sađenja, u proleće poželjno je dodati 50 do 60 grama KAN-a, po jednoj sadnici jer borovnica voli azot, ali ne u velikim količinama.

Obilnije zalivanje vodom, u slučaju da se biljka suši

Ako ste posadili ovu voćku u jesen, a na proleće dodali ureu, odnosno, zalili biljku, vrlo lako može da dođe do njenog sušenja. Kako bi koliko toliko sprečili sušenje, jedina opcija je obilnije zalivanje sadnica vodom jer se urea brzo ispira iz zemljišta. Međutim, obratite pažnju da usev nakon zalivanja ne leži u vodi jer će se tako dodatno ubrzati sušenje.

Zato se prilikom sadnje biljke stavljaju na gredice, humke, u cilju bržeg oticanja suvišne vode. Dakle, zalivajte borovnicu svaki dan, barem jednu sedmicu i pratite stanje biljke. Odsecite osušene delove pa ukoliko se sušenje ne nastavi - voćka je spašena.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj borovnice Đubrenje borovnice Kisela reakcija Zalivanje borovnice Urea Amonijum sulfat Plitak koren


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)