Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje
  • 08.03.2021. 18:00

Dron u sat vremena opraši do 10 hektara nasada voća?

Mogu se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji s pčelama, navode u startup-u Dropcopter.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 128
  • 213
  • 0

Startup Dropcopter sa sjedištem u Syracuseu u saveznoj državi New York osmislio je dron za oprašivanje usjeva. Leti do 10 metara iznad stabala i pušta peludni prah iznad cvjetova.

Inovatori kažu da se može koristiti u nasadima badema, jabuka, trešanja i krušaka, a proveli su pokuse i istraživanja kojima su dokazali da povećava prinose za 25 do 50 posto.

Kako piše growingproduce, pelud se može prikupiti pomoću tresača koji se koristi za berbu badema. Tako se njime drvo protrese u vrijeme cvatnje, a prah se potom ekstrahira i pročišćava. Za ostale usjeve cvjetni se pupoljci ručno beru prije otvaranja i zatim se iz njih vadi pelud.

"Nije potrebno puno kako bi ga se prikupilo dovoljno za oprašivanje cijelog voćnjaka", tvrdi Mike Winch, direktor marketinga u Dopcopteru.

Bespilotnoj se letjelici može prilagoditi brzina, pelud se nalazi u njoj, a kada krene, raspršuje ga po cvjetovima. Može pokriti 8 do 10 hektara u sat vremena, a let mu obično traje oko 25 minuta. "Prati nagib terena i prilagođava mu se", pojašnjava Winch.

Nije potrebno prorjeđivanje plodova

Istaknuo je i prednost uporabe ove tehnologije kod jabuka. "Pčele će cvjetove oprašiti, a ono koje naknadno procvate također. Međutim, s ovim sustavom to nije tako", napominje i kaže da je dovoljno da dron jednom prođe iznad nasada, a nakon toga voćari neće morati prorjeđivati plodove.

Kada su u pitanju veće plantaže, zbog razlika u cvatnji, pčele "preskaču" pojedine kuteve voćnjaka, što dovodi do smanjenja ukupnog prinosa. No, dronovi se, navodno, bolje mogu približiti stablima i cvijeću, pružajući koncentrirano i ravnomjerno oprašivanje, što rezultira većim prinosima.

Strojno oprašivanje kao alternativa pčelama: Kako izgleda?

Mogu se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji s pčelama. Proizvođač badema, Kevin Hebrew, jedan je od prvih koji je surađivao s timom Dropcopter na svojoj farmi. Dron je koristio kao dodatak pčelama, na 2 hektara svog voćnjaka. Umjesto da koristi dvije košnice po 0,4 hektara, smanjio je na jednu i pol. Kaže da je kasnije uspoređivao prinose po stablu ovisno o vrsti oprašivanja i da je bila primjetna razlika kada je koristio ovu tehnologiju.

Kako izgleda dron za oprašivanje pogledajte u videu: 


Tagovi

Dron Oprašivanje Alternativa Peludni prah Pčele


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]