Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 12.03.2022. 09:00

Domaćin u duši – penzioner Žarko u "ministrovom voćnjaku" ubire plodove za rakiju

Žarko Đurić iz Kotor Varoši jedan je od mnogih koji su se, nakon rada u inostranstvu, odlučili baviti voćarstvom. 500 stabala raznih vrsta voća nije malo za nekoga ko je radni vijek proveo u ugostiteljskom sektoru.

Foto: Bojan Kecman
  • 132
  • 32
  • 0

Iako na našim prostorima preovladava razmišljanje da penzioneri više nisu produktivni, to je potpuna besmislica. Svojim postupcima, u potpunsti ga negira i vitalni Kotorvarošanin kojeg zatičemo u radnom odjelu usred prostranog voćnjaka, sređuje svoja stabla. Na vrh uzbrdice su košnice s još uspavanim pčelama, a oko njih razigrano stado ovaca. 

O svemu brine vrijedni penzioner Žarko Đurić. U voćnjaku, udaljenom svega nekoliko kilometara od centra Korot Varoši je 500 stabala šljiva, jabuka i krušaka, podignutih prije 15-tak godina. Idalje plodonose iako, zbog mrazeva koji su sve izraženiji u proteklim godinama, prinosi nisu visoki.

"Rod je slabiji u zadnje dvije godine. Ovo je naročito izraženo na šljivama i kruškama koje ubije mraz, a on zna da bude kasno u ovim krajevima", kaže Žarko dodavši da ako voće preživi do Đurđevdana, godina će biti rodna. 

Unuk pomaže u voćnjaku i sa životinjama

"Radio sam po restoranima u Švicarskoj. Izučio sam zanat, a kada sam se vratio kući, otvorio sam kafanu u rodnom gradu koja je dugo vremena bila najpopularnija. Znao sam dnevno i po 500 kafa da prodam. Sad taj prostor iznajmljujem, povukao sam se na selo, a osim voća, držim i ovce. Unuk mi pomaže u tome iako je još malen", govori nam.

Jabuka najbolje rađa

Voćnjak je podignut u vrijeme velikog zamaha razvoja voćarstva u Republici Srpskoj, kada su u mnogim opštinama podignuti novi zasadi šljiva, krušaka i jabuka. U opštini Kotor Varoš najviše su sađene šljive.

"Meni su voćnjak podigli profesori s Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci. Dolazili su ovamo i obilazili zasad. I sadašnji ministar poljoprivrede mi je najviše pomagao, odnosno, on mi je podigao voćnjak. Bilo je i roda ali, kažem, šljiva je osjetljiva na mraz, a imam čačansku rodnu i Stenlej, od krušaka Junsku ljepoticu, Viljamovku i Santa Mariju, kao i više sorti jabuka", priča ovaj penzioner.

Sav plod ide za rakiju

Kaže da jabuka najbolje podnosi ove silne promjene temperatura i najbolje rađa. Ima i neke autohtone sorte, domaće, koje također, dobro rode.

"Kada rode, ne mogu obrati koliki je rod. Inače, kada šljiva i kruška rode, sve ide u rakiju. I jabuku pečem za rakiju. Volim da ugostim prijatelje i da zajedno popijemo. Ostalo mi je to od kafanskih dana", ističe Žarko.

Manjak radne snage

Problem u voćnjaku zadaju mu podzemne vode koje su se pojavile nakon radova s bagerom prije nekoliko godina. Rezidba se radi, uglavnom, svake godine. Što se tiče prskanja Žarko ne tretira voće mnogo puta tokom sezone. Osim tretmana s bakarnim sredstvima stabla šljiva pršće protiv šljivine osice, u fazi precvjetavanja, a tako, u istoj fazi,  jabuke i kruške.

Šta će biti u narednim godinama sa njegovim zasadom još se ne zna. Sin je otišao u Sloveniju, kao i mnogi mladi momci iz ovog gradića. Žarko kaže da može još nekoliko godina da radi i obrađuje voćnjak, a kad mu treba pomoć oko košenja, sve mu je teže da pronađe nekog za taj posao. Ipak, nada se, kao i ostali voćari iz ove opštine, da će uvijek biti neko ko će održavati voće i peći rakiju bez koje se ne može na ovim prostorima.


Fotoprilog


Tagovi

Žarko Đurić Kotor varoš Poljoprivredni fakultet Banjaluka Bakarna sredstva Šljivina osica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.