Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnje
  • 20.05.2022. 16:30

Domaće trešnje po pijačnim tezgama - kako se kreću cene?

U drugoj polovini maja, na pijacama uglavnom preovladava crvena boja, bilo da je od trešanja ili od jagoda.

Foto: Đorđe Lalić
  • 489
  • 27
  • 0

Trešnja se po svom sastavu izdvaja u najkvalitetnije prolećno voće, pa kada prve stignu na pijacu, cena za ljubitelje nije presudna. Nije samo cenjena u Japanu i na Bliskom istoku. Kod nas se isto nekada mora pričekati u redu za kilogram ovog voća.

Za trešnju je trebalo izdvojiti od 300 do 400 din/kg, prema cenama kvantaške pijace u Beogradu, kako prenosi STIPS.

"imamo oko 1.000 stabala trešnje, a takve su visine da se mogu brati malim merdevinma. Imamo uglavnom burlat sortu i 350 dinara je kilogram. Da ste malo kasnije došli, onda bi kilogram bio i 300 dinara", rekao je prodavac tog voća na Futoškoj pijaci u Novom Sadu, proizvođača Stipe Dikovića iz Slankamena. 

On ima 2,5 jutara pod trešnjom, koje je sadio na razmak od pet metara. Prva skuplja sorta koja rađa u maju je burlat, a malo jeftinija herc, pa je takva situacija i kod našeg sagovornika.

Umanjen rod?

Iako su stručnjaci navodili da Srbija u poslednjih nekoliko godina beleži dobar rod i kvalitet, i da proizvođači mogu da ostvare dobre prihode, kod Dikovića je, kada je rod u pitanju, situacija malo drugačija.

"Rod je umanjen, nema ga puno, ali su one zato ovako krupne", kaže naš sagovornik i dodaje da je za trešnje dobro što nije bilo većih kiša, ali i da proizvođač svoje voćke svakako navodnjava

Cena trešnje od 300 do 400 dinara po kilogramu

"Poskupljenje hemije nije uticalo na proizvodnju, tretirane su kao i prethodnih godina", navodi sagovornik i dodaje da je s poskupljenjem goriva proizvodnja znatno skuplja.

"Što se hemije tiče, ništa nije redukovano, ali kada se na poskupljenje preparata doda i visina cene goriva, onda se vidi da je vrednost proizvodnje dosta skočila. Može i da se tretira i navodnjava, ali ipak 'onaj od gore' sve to proizvodi."


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!