Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnik
  • 28.08.2018. 08:15

Dobra godina za lešnik

Ova godina će, po svemu sudeći, biti odlična za lešnik, pa će i mali proizvođači imati čemu da se raduju. Zasad lešnika u selu Ušće, Vladimira Perišića i Srećka Ilića, ove jeseni dostići će pun prinos.

Foto: Pixabay/ Logga Wiggler
  • 841
  • 60
  • 0

Zasad žbunaste leske u vlasništvu Vladimira Perišiča i Srećka Ilića u selu Ušće dostigao je svoj puni rod. Ovo je njegova dvanaesta godina, a  zahvaljujući dobrom održavanju i povoljnim vremenskim uslovima, kvalitet i količina ploda bolji su u odnosu na prethodnu godinu.

"Mislim da će biti preko tri tone na ovoj parceli, koja ima malo više od hektar, dok smo prošle godine imali malo manje od dve tone. Što se vremenskih uslova tiče, sve je brže sazrelo ove godine od voćnih vrsta, tako da se nadam da ćemo početi uskoro sa skupljanjem. U poslednjem periodu  imali smo manje potrebe za zalivanjem zbog kišnog vremena, te je ova godina bila mnogo bolja i za ljude koji nemaju sistem za navodnjavanje, jer je potrebe za zalivanjem bilo manje nego prošle godine", ističe Vladimir Perišić.

Bakterijska oboljenja problem uzgajivača

Promenjivi vremenski uslovi ove godine pogodovali su razvoju određenih vrsta insekata, gljivičnih i bakterijskih oboljenja, koji su zbog dobrog tretmana ovaj zasad zaobišli.

"Na početku vegetacije imali smo izuzetno visoke temperature i malo padavina, što je opet pogodovalo razvoju određene vrste insekata, između ostalih i stenica. Zatim smo imali presek sa ogromnom količinom padavina koja je došla preko noći. Te padavine i dan danas izbacuju na površinu drugu vrstu problema, koja se odnosi na gljivčna oboljenja. U kišnom delu vegetacije došlo je do problema sa truleži plodova", kaže Dejan Milinković iz Savetodavne službe Padinska Skela.

Cenu određuje rod iz Turske

U narednom periodu uzgajivače lešnika očekuje sakupljanje plodova, koje će im ove godine biti olakšano, a nakon toga i plasman robe.

"Lešnik sakupljamo mašinski, pomoću nošenog kombajna koji smo kupili zajednički, kao udruženje. Što se same cene tiče, ona je tokom ove i protekle godine dosta pala u odnosu na cene prethodnih godina. Ali, za sledeću godinu ne očekujemo da će više padati, a kao i uvek to zavisi od roda iz Turske", kaže Vladimir.

Ovogodišnji rod, članovi udruženja "Lešnik Obrenovac", plasiraće manjim nakupcima, a za neko buduće vreme imaju u planu sopstvenu preradu i kreiranje sekundarnog proizvoda. Lešnik iz Obrenovca plasira se na tržištu Srbije, Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu, a kako saznajemo od proizvođača, još uvek nema mogućnosti za proizvodnju dovoljnih količina kakve su potrebne velikim otkupljivačima.


Tagovi

Lešnik Ušće Vladimir Perišić Dejan Milinković


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.