Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voćara
  • 23.09.2021. 10:00

Dan voćara: Diskusije o zaštiti od mraza i savremenim tipovima sadnje

Na konferenciji su predstavljene mere za unapređenje voćarstva u narednoj godini, gorilo se o zaštiti od mraza i novim tipovima sadnje, ali i o mogućnostima za plasman voća na domaćem tržištu.

Foto: Đorđe Simović
  • 142
  • 17
  • 0

Događaj koji je privukao najviše pažnje petog dana 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma svakako je "Dan voćara" koji je organizovan po drugi put.

Na konferenciji su, između ostalog predstavljene mere za unapređenje voćarstva u narednoj godini. Dakle, govoreno je o finansiranju poljoprivrede, zatim upriličena je panel diskusija Savremeni trendovi u voćarstvu na kojoj su centralno mestu zauzeli razgovori o metodama zaštite od mraza i novim tipovima sadnje i savremeni trendovi za voćnjake. U poslednjem panelu govoreno je o standardima i mogućnostima za plasman voća na domaćem tržištu.

Zaštita od kiše, insekata i grada

O novim tipovima sadnje govorio je Milutin Karas iz firme AGRO-FertiCrop.

"Naša firma poznata je po proizvodnji voćnog sadnog materijala i implementaciji novih tehnologija u proizvodnji trešanja. Proizvodnja krupnih plodova moguća je na slabobujnim podlogama Gizela 5 i Gizela 6. To su plodovi od 10 do 13 grama i promera od 26 do 30 milimetara što je prosek za EU. Nama i našim partnerima cilj je da svu trešnju izvezemo na to tržište", rekao je Karas i dodao da je u proizvodnji trešanja važno koristiti i anti-rain foliju, jer  ona do 80 odsto sprečava padanje kiše na pokožicu trešanja i njeno pucanje.

Dejstvo protivgradne zaštite - 70 odsto, potrebne i mreže i osiguranje

"U poslednje vreme imamo problema sa tri vrste insekata; azijskom muvom, stenicom i rutavom bubom. Anti-insekt folija odnosno "fruit cage" smanjuje na najmanju moguću meru ulazak tih insekata. Treća stvar je protivgradna mreža tako da je zasad trešanja više od 80 odsto zaštićen od štetnih uticaja okoline."

Mrazni period je sve duži, iako je zima sve kraća

Profesor dr Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu na ovom Danu govorio je o metodama za zaštitu od mraza u voćarstvu.

"Mraz može da smanji ukupan rod voća u Srbiji za polovinu. To se sa klimatskim promenama sve češće dešava. Mrazni period je sve duži, iako je zima sve kraća. Mrazu se ne posvećuje dovoljno pažnje, preventivno po izboru lokaliteta i voćne vrste, ali ne posvećuje se dovoljno pažnje ni aktivnim merama. Efekat mraza nije samo u padu prinosa već i u padu kvaliteta plodova", istakao je Magazin i dodao da ako imate mrežicu na jabuci uzrokovanu mrazom, za istu možete dobiti šest dinara po kilogramu umesto 50.

"Često voćari kažu da je zaštita od mraza skupa, ali to je bio slučaj sa protivgradnim mrežama, a danas ni jedan savremeni zasad nije podignut bez mreža. Ulaganje jeste skupo, ali se isplati samo u jednoj godini u kojoj vi imate plodove, a drugi nemaju."

Pokrajinska i republička podrška voćarima

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić je na skupu posvećenom savremenoj proizvodnji voća podsetio na konkursne linije namenjene voćarima koje su realizovane u ovoj godini.

"Za opremu za preradu voća izdvojili smo 25 miliona dinara. Sufinansirali smo pola investicije. Za protivgradne mreže izdvojili smo 85 miliona dinara, a "pokrili" smo 60 odsto investicije. U fizičku imovinu poljoprivrednika smo uložili 100 miliona dinara, a ovim konkursom bili su obuhvaćeni i voćari. I u narednoj godini ćemo nastaviti ovaku vrstu pomoći", obećao je Božić.

Vojvodina: Krediti na nabavku novih sistema i opreme za navodnjvanje i bušenje bunara

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević rekao je da voćari u Srbiji proizvode dobru sirovinu ali da nam nedostaju preradni kapaciteti i da će ministarstvo na tome insistirati u narednim godinama. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević je rekao da su ove godine jagodaste vrste voća; jagoda, malina, kupina i borovnica imale dobru cenu. A tu su i podsticaji.

"Davanja su potpuno zaokružena. Od podizanja zasada do prerade. Naši proizvođači su u prilici da koriste novac iz nacionalnog budžeta, a oni koji imaju više od dva hektara jagodastog voća i više od pet hektara ostalog voća iz IPARD programa, odnosno Mere 1 i Mere 3 koja se tiče prerađivačkih kapaciteta", kaže Stanojević.

Na kraju Dana voćara održana je panel diskusija nazvana "Standardi i mogućnosti plasmana voća na domaćem tržištu. Novine i benefiti proizvođača voća u skladu sa zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda i evropskim propisima." Na ovoj konferenciji su učestvovali predstavnici najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji.


Tagovi

Dan voćara Zaštita od mraza Zaštita od grada Zaštita trešnje od kiše Milutin Karas Aleksandar Bogićević Nenad Magazin Velimir Stanojević Čedomir Božić Plasman voća


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner