Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 19.05.2022. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Dan mediteranskog voća - zvanice se sladile hercegovačkim trešnjama

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz ovogodišnji budžet planira podrške sektoru voćarstva kao i prerađivačima i liderima u otkupu voća, posebno kroz Projekat IFAD

Foto: FMPVŠ
  • 130
  • 57
  • 0

U Mostaru je danas otvoren Prvi "Dan mediteranskog voća", na kojem je i zvanično predstavljen novi brend "Hercegovačka trešnja". Sa manifestacije je poručeno da je važnost domaće proizvodnje hrane i potrebe kreiranja dodatnih vrijednosti kojima se osigurava ekonomska stabilnost poljoprivrednih proizvođača i unapređuje ambijent za njihovo poslovanje, ove godine više nego ikada na listi prioriteta Vlade Federacije BiH.

"Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz ovogodišnji budžet planira podrške sektoru voćarstva kao i prerađivačima i liderima u otkupu voća, posebno kroz Projekat IFAD. Vrijednost hrane iz dana u dan, a posljedično krizama koje su pogodile svijet, rapidno raste i naši poljoprivredni proizvođači na takva stanja trebaju gledati kao na šansu za razvojem svojih poslovanja", kazao je resorni ministar Šemsudin Dedić, koji je i otvorio sajam.

Ministar Dedić otvorio manifestaciju

Manifestacija se održava u okviru projekta "Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini". Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa-Komerc iz Mostara i predsjednik klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju, istakao je kako ovaj događaj ima za cilj promociju domaćeg mediteranskog voća.

"Proizvodnja trešnje kao i promocija brenda ‘Hercegovačka trešnja’ upravo ima za cilj ukazati na razvojne potencijale koje omogućava uzgoj mediteranskog voća i iz toga razloga smo pokrenuli aktivnosti na osnivanju klastera proizvođača voća ovdje", kazao je Badžak.

Manifestaciju je posjetio i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, sa svojim zamjenicima Jelkom Milćević i Veskom Drljačom te ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem. Prisutna publika imala je priliku pogledati promotivni videospot o najznačajnijim činjenicama o trešnji i potrebi za njenim brendiranjem.

"Ovo podneblje je poznato po uzgoju mediteranskog voća, posebno trešnje, i vrijednim ljudima.  Od izuzetnog značaja za sve naše građane je ulaganje i podrška domaćoj proizvodnji, posebno proizvodnji hrane u ovim izazovnim vremenima”, kazao je premijer Novalić, koji je na svom Facebook profilu naveo kako "voli trešnje, posebno hercegovačke".

Brojne zvanice prisustvovale manifestaciji

Projekat "Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini" je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

U sklopu ove manifestacije održana je i panel diskusija na temu "Potencijali Hercegovačke trešnje", tokom koje su se obratili predstavnici javnog sektora, proizvođača, kupaca, akademske zajednice i međunarodne organizacije. Javnost je imala priliku da posjeti štandove voća te se pobliže upozna s IT trendovima u oblasti  poljoprivrede. 


Fotoprilog


Tagovi

Dan mediteranskog voća Hercegovačka trešnja Trešnje Poljoprivreda Šemsudin Dedić Fadil Novalić Nedim Badžak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P