Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 14.07.2022. 12:00

Da li su otkupljivači oborili cenu kupine dogovorom?

Po ceni od 180-200 dinara je otkupljeno oko pet odsto, a kvalitet kupine je uprkos suši dobar.

Foto: Sanja Dovečer
  • 4.414
  • 782
  • 0

Član Upravnog odbora Udruženja proizvodjača malina i kupina u Srbiji Zoran Stojanović pozvao je danas Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li su otkupljivači kupina dogovorom, preko noći, oborili cenu tog voća sa 180-200 dinara na 120 dinara po kilogramu ili će blokirati hladnjače i puteve, prenosi Beta.

"Vlasnici hladnjača do juče su otkupljivali kupine po ceni od 180 do 200 dinara po kilogramu, a juče su svi odjednom oborili cenu na 120 dinara. Sumnjamo da su se dogovorili i tražimo od Komisije za zaštitu konkurencije odmah ispita da li je napravljen monopolski dogovor", rekao je Stojanović i dodao da će blokirati hladnjače i puteve ukoliko državne institucije ništa ne učine.

On je rekao da je po ceni od 180-200 dinara otkupljeno oko pet odsto roda kupine koji je uprkos suši prosečan, a kvalitet dobar.

Cena kupine oborena na 120 dinara 

Otkupljivači kupina, po njegovoj oceni, zajedničkim delovanjem žele da povećaju enormnu zaradu, a dokaz za to je, kako je rekao, da su prošlogodišnji rod izvozili po ceni od 7,5 evra po kilogramu.

Rekao je da je u interesu države da njene institucije ispitaju da li ima monopolskog dogovora jer se izvozom ostvaruje devizni priliv.

Ako država ništa ne učini, kako je rekao Stojanović, destimulisaće proizvodnju kupina koja je inače u Srbiji smanjena sa zasada na 6.000 hektara na oko 1.500 hektara.

Negde se račun izgubio

U aprilu ove godine se očekivalo, a i iz Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije su najavljili da će cena kilograma kupine biti oko 500-600 dinara. Tada se očekivalo da proizvođači imaju svoju računicu i da će za kupce ovo voće biti pravi luksuz.

Proizvođač iz sela Kačulice kod Čačka, Ratko Jekić je rekao da je realno da cena kupine bude 600 dinara, prenela je onda Nova.rs. Prema njegovim rečima, ta suma bi bila dovoljna za proizvođače, ukoliko ne bude poskupljenja preparata za zaštitu, đubriva i goriva.


Tagovi

Cena kupine Zoran Stojanović Oborena cena Proizvođači kupina Ratko Jekić


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]