Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krušaka
  • 23.11.2020. 12:00

Da li je viljamovka precenjena sorta krušaka?

Najbolja je za preradu, a kod nas se i dalje prvenstveno gleda da se proda kao konzumna kruška jer joj je cena (ako ide u industriju) niža. Ključno je pitanje: da li neko ko sadi krušku treba da stavi viljamovku kao vodeću sortu? Odgovor je - ne! Zašto?

Foto: Bojan Kecman
  • 2.493
  • 97
  • 1

Generalno, naši voćari nisu raspoloženi za promenu sortimenta. Mnogo su oprezni u odnosu na kolege iz evropskih zemalja, zbog čega imamo problem sa sortimentom koji može da se izvozi u EU.

To je naročito izraženo kod jabuka, na primer Ajdared. Ipak, u slučaju nedostatka ovog voća na evropskom tržištu, pomenuta sorta opet može da se proda. Rusi je i dalje vole i ona zaista redovno rađa. Ima ukus i sočnost i laka je za rezidbu. Kako god da se oreže - rađaće.

Ne saditi je kao vodeću sortu

Sa viljamovkom je drugačije zbog toga što je ona, već godinama, u Evropi i svetu industrijska sorta. Najbolja je za preradu, a kod nas se i dalje prvenstveno gleda da se proda kao konzumna kruška jer joj je cena (ako ide u industriju) manja, nekada i duplo u odnosu na konzumnu. Ključno je pitanje: da li neko ko sadi krušku treba da stavi nju kao vodeću sortu? Odgovor je - ne! Zašto?

Prvi razlog je, kao što je navedeno, to je industrijska sorta. Najbolja je za rakiju. Nijedna nema tako dobar ukus kada sazri kao što je viljamovka. Može se od nje praviti i sok, mada ima i boljih sorti poput santa marije.

Kako pravilno orezivati Santa Mariju?

Drugi razlog leži u zaštiti stabala, koja nije nimalo laka. Osetljiva je na erviniju, venturiju i naročito napad kruškine buve. Potrebno je barem desetak prskanja tokom vegetacije ako se želi visok procenat plodova prve klase. Proizvođači koji stabla ove kruške tretiraju 20 puta tokom sezone, čine veliku grešku. Stvaraju neotporno drveće i samo omogućavaju veliki profit distributerima zaštitinih sredstava.

Za razliku od ostalih sorti - izvoz nije lak

Treći razlog je tržište, naročito ako se želi izvoz u inostranstvo. Primera radi, Rusi vole zelenu viljamovku i gledaju svaku fleku na plodu, a takvu čistoću veoma je teško ostvariti kod ove sorte, za razliku od konferansa i abate fetela. To najbolje znaju izvoznici za Rusku Federaciju kada im se vraćaju kamioni sa granice i kada moraju da plaćaju penale ruskoj strani.

Viljamovka je najbolja za preradu

Zbog svega navedenog, trebalo bi da se poveća prerada plodova te sorte, a da se, kao konzumna kruška više gaje konferans i abate fetel koji imaju prolaz i u Rusiji i na zapadno-evropskom tržištu.

Potrebna je ranija berba i čuvanje u hladnjačama

Mnogi proizvođači iskrčili su svoje voćnjake u kojima je prvenstveno bila zastupljena viljamovka. Ne samo zbog niske cene prilikom otkupa već i zbog nemogućnosti postizanja dobrog kvaliteta, prvenstveno uzrokovanim nedostatkom stručnog vođenja voćnjaka, što je dovelo do pojave bolesti kao što su čađava krastavost, odnosno, Venturia pyrina i prljavih plodova od napada kruškine buve.

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

Jedini način da se sačuvaju zasadi jeste čuvanje krušaka u hladnjačama, tačnije potrebno je obaviti berbu dok je još zelena, staviti je u hladnjaču i čekati bolju cenu jer se može čuvati nekoliko meseci, a u ULO hladnjačama još duže. Takođe, neophodna je bolja stručna pomoć voćarima, obavljanje tretmana samo kad su neophodni, kao i efikasnija zaštita od kruškine buve. Ukoliko postoji mogućnost, neka i dalje prave rakiju od viljamovke koja nije toliko popularna kao ona od šljiva, ali se može prodati. Osim toga, formiranjem zadruga i uvođenjem proizvedene rakije u legalne tokove, moglo bi da se postigne mnogo jer evropsko tržište može da apsorbuje veću količinu rakije od te sorte, ali samo do jačine od 420 ne više, jer je prejaka za konzumente.

Sadite druge sorte

Ako se podižu novi zasadi krušaka, moja preporuka je karmen, konferans i abate Fetel. Ove sorte su dominantne i u evropskim voćnjacima i još dugo će imati prolaz na svim tržištima. Nisu zahtevne za uzgoj i zaštitu. Imaju i dobar ukus, a mogu i da se prerađuju.

Mnogi proizvođači iskrčili su svoje voćnjake u kojima je prvenstveno bila zastupljena viljamovka

U novim voćnjacima, viljamovka može da dođe kao oprašivač. Takođe, nemojte da sadite santa mariju, osim da je oprašivač gore navedenim sortama. Još uvek prva klasa može da se proda kao konzumna po dobroj ceni, naročito u decembru ako nema dovoljno nje i fetela.

Načini destilacije rakije - koje su mane i prednosti

Problem je druga klasa marije. Sitniji su plodovi, koji teško nađu put do kupaca, osim ako nema dovoljno ostalih sorti.


Tagovi

Viljamovka Santa Marija Konferans Abate Fetel Venturia pyrina Kruškina buva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić