Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 28.07.2020. 12:00

Da li je borovnica danas isplativa za uzgoj i pod kojim uslovima?

Berba borovnica se bliži kraju, a sve više poljoprivrednika je zainteresovano za njen uzgoj. Istražili smo, kakvo je stanje na tržištu i pod kojim uslovima je uzgoj ovog voća isplativ i kada će se uloženo vratiti.

Foto: Dragan Radivojević
  • 2.612
  • 127
  • 0

Dragan Radivojević iz sela Sokolići kod Čačka, ove godine je imao prvi rod borovnice. Očekuje da će biti još jednog branja, sa površine od 90 ari sa prinosom između 400 i 500 kg. Za ulaganje u gajenje borovnice se odlučio zato što smatra da je to najbolje, ali i najisplativije voće, tako da u budućem periodu ima u planu i preradu. Osim borovnice, ima i mlade zasade jabuke i kruške.

S obzirom da brovnicu gaji po organskim principima, očekivao je veću cenu, ali kaže da je i ovom zadovoljan. 

Počeo otkup borovnice - kvalitet bolji od prošlogodišnjeg

"Otkupna cena na veliko, u hladnjačama je četiri evra po kilogramu, a na malo oko 600 dinara. Dosta sam prodao dostavom na kućnu adresu, preko lokalne fejsbuk grupe", kaže Radivojević.

Osim prerade, u narednom periodu planira da uđe u proces organske sertifikacije zasada, kako bi na taj način imao potvrdu da za gajenje ovog voća koristi samo biološka sredstva. Naš sagovornik kaže da je prvom rodnom godinom zadovoljan, da se trenutnom cenom pokriju tekući troškovi, pre svega radne snage, jer za berbu angažuje šest sezonskih radnika. U punom rodu, koji treba da bude u četvrtoj, petoj godini, očekuje duplo, do troduplo veći rod. S obzirom da borovnicu gaji na supstratu, povraćaj investicije očekuje u punom rodu, a njen životni vek je između 15 i 20 godina.

Plaća se samo što mora

Saša Župac iz Vrnjačke Banje, borovnice gaji od 2015. godine. U selu Ruđinci, na površini od 3,2 ha dominira sorta prerađeni djuk. Pojedine parcele su zasađene kasnije - u 2016. i 2019. godini, tako da je njegova proizvodnja delimično u punom rodu. Kaže da povraćaj uloženih sredstava očekuje tek 2025. godine.

Na naše pitanje kako je zadovoljan ovom proizvodnjom kaže da je svaka godina borba za sebe, tako da i u ovoj nije bilo bitne razlike.

Župac kaže da u uzgoju borovnice svaka godina je borba za sebe

"Za dobru cenu potrebno je da imate ekstra kvalitet. Ove godine je cena na veliko u proseku bila 4,5 evra za kilogram, a tri evra je bila poslednja, a za organsku 1.000 dinara po kilogramu. Kod nas je berba završena, ali imamo druge poslove u zasadu, trenutno se borimo sa travom. Po nekoj mojoj računici, troškovi proizvodnje su 2,5 evra po kilu, zato što većinu poslova radim sam, inače bi bili znatno viši. Imam mehanizaciju koja je neophodna, plaćam samo što moram", kaže Župac.

Proizvođač iz Vrnjačke Banje kaže da ima dosta zainteresovanih poljoprivrednika koji žele da gaje borovnicu. O ovoj proizvodnji nisu dovoljno edukovani, tako da često prave greške, koje ih kasnije skupo koštaju.

Cena borovnice u marketima i na pijacama

Ukoliko borovnicu kupujete u marketima, cena je znatno veća. Trenutno za 125 gr borovnice potrebno je izdvojiti 100 dinara, a pakovanje od 500 gr košta oko 400 dinara

Od marketa, borovnica je znatno jeftinija na pojedinim zelenim pijacama, ali ima velike razlike među gradovima. Kilogram borovnice u Beogradu na Kalenić pijaci košta 500 dinara, istraživanja su Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije. Ista cena je na pijacama u Vranju i Zaječaru. Duplo viša cena je na zelenim pijacama u Čačku i Loznici, dok je u Subotici 1.200 dinara.


Tagovi

Gajenje borovnice Cena borovnice Prodaja borovnice Dragan Radivojević Saša Župac Organska borovnica Sertifikacija Rod Edukovanost


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".