Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumarija Fojnica
  • 14.07.2022. 13:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Fojnica

Čuvari šuma "love" nesavjesne berače borovnica - kazne za korištenje grebena

Kako je za Agroklub pojasnio Sabahudin Brkić, viši referent pri Odjeljenju kantonalne uprave za šumarstvo SBK, nije zabranjeno ručno branje ovog bobičastog voća kojim su fojničke šume bogate

Foto: Wikimedia Commons
  • 970
  • 331
  • 0

Preduzeće "Šumarija" iz Fojnice zabranila je branje borovnice grebenom na području ove općine. Odluku su objavili jučer, 13. jula, uz napomenu da su za one koji se ogluše na nju, previđene novčane kazne. 

Kako je za Agroklub pojasnio Sabahudin Brkić, viši referent pri Odjeljenju kantonalne uprave za šumarstvo SBK, nije zabranjeno ručno branje ovog bobičastog voća kojim su fojničke šume bogate.

"Nadzor vrše čuvari šuma, ukoliko primijete da neko bere borovnicu grebenom, oni će oduzeti taj češalj, a protiv počinilaca i izvršilaca, dakle onih koji beru češljem će biti podnesena prijava", rekao je Brkić. 

Grebenom se oštećuje borovnjak (Foto: Naila Čaušević)

U obavijesti koju je izdalo preduzeće Šumarija, ističe se da je ovaj način berbe strogo zabranjen te da je kazna za počinjeni prekršaj od 500 KM do 1.500 KM. Mnogi berači koristeći metalne i drvene grebene nanose štetu ovom voću, napominje naša sagovornik, te je upravo iz tog razloga i donesena ova odluka. 

Američke borovnice: Muka ih uzgajati, a još veća brati, dnevnice 100 KM

"Grebenom se oštećuje borovnjak, gdje se njime obere tu borovnice slijedeće godine nema, slabo. Ovdje ima mnogo borovnjaka, ljudi sada beru, u sezoni. A, kad prođe borovnica, onda beru brusnicu i za nju će važiti ista odluka", napomenuo je Brkić. 

Šume širom Bosne i Hercegovine su pune berača ovog bobičastog voća koje je ove godine dobro rodilo, ali su plodovi sitniji u odnosu na lani. Cijene se kreću od 10 do 15 KM po kilogramu. 

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Borovnice Češalj Greben Šumske borovnice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.