Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chuta orah
  • 30.07.2018. 16:00

Chuta orah - nova supernamirnica dolazi na evropske trpeze

Reč je o i dalje malo poznatom orahu koji sadrži zdrava ulja i visok procenat belančevina. Nemačka kompanija JatroSolutions želi da ga komercijalizuje kao savršeno zdravu namirnicu s biljnim proteinima.

Foto: Flickr/Ton Rulkens/Wikipedia
  • 753
  • 59
  • 0

Istraživanje biljnih proteina uzelo je maha, što zbog zdravstvenih koristi namirnica koje ih sadrže, što zbog jačanja vegetarijanskog i veganskog pokreta. Jedan od takvih plodova je i chuta orah (lat. Jatropha curcas) koji je iz Meksika došao u Evropu. Reč je o i dalje malo poznatom orahu koji sadrži zdrava ulja i visok procenat belančevina. Nemačka kompanija JatroSolutions želi da ga komercijalizuje kao savršeno zdravu namirnicu s biljnim proteinima.

To je o višegodišnji grm, koji inače raste u tropskim krajevima Srednje Amerike, na siromašnim zemljišima i u nepovoljnim klimatskim uslovima. 

Uskoro i na jelovnicima Evropljana 

Nemačka kompanija, čije je sedište u Štutgartu, nastoji da tu namirnicu dovede na evropske jelovnike od 2015. godine. Naravno, prvo su sprovedena istraživanja njegovih potencijala, pa potom su i registrovrali naziv Chuta kao zaštitni znak te nedavno podneli zahtev EFSA-i za odobrenje ove namirnice na našim jelovnicima. 

"Naš je cilj da povećamo prinose i kvalitet oraha chuta, razvijemo inovativno tržište i doprinesemo održavanju globalnog snabdevanja hranom na održiv način", za FoodNavigator je izavila Lizet Hernandez (Lissete Hernandez), diretkorka poslovne jedinice nemačke kompanije koja nudi tehničku pomoć firmama koje žele da uzgajaju ili prerađuju taj orah. 

Osim jestivih, postoje i nejestive vrste tog oraha koje se koriste kao biogoriva

"Procenjujemo da će potrošači u Evropi biti jako zainteresovani za ovu inovaciju jer sve više ljudi konzumira zdrave namirnice. Takođe, raste potražnja za namirnicama bogatim proteinima, a koje su ujedno siromašne ugljenim hidratima. Kao alternativni izvor belančevina, chuta se savršeno uklapa u vegetarijansku ili vegansku ishranu. Smatramo da će i sportisti ceniti ovu namirnicu kao ukusnu i proteinima bogatu namirnicu koja je važna i za gradnju mišića. Osim toga, chuta može predstavljati i alternativni izvor proteina u zemljama u razvoju gde određeni resursi nedostaju", objašnjava Hernandezova. 

Ukus između kikirikija i suncokreta 

Chuta ima hrskavu teksturu i poseban ukus koji je nešto između kikirikija i suncokreta. Sadrži do 60% visokonezasićenih masnih kiselina, oko 30% proteina, te malo ugljenih hidrata. Naravno, tu su i minerali poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma, kalijuma i cinka. 

Za razliku od ostalih orašastih plodova, chuta je bez alergena i ima vrlo jednostavan postupak berbe i obrade. Nakon što se ukloni gornja ljuska, suši se i prži. Naravno, može se koristiti i kao sastojak hlebova, pekarskih proizvoda, "pahuljica" i konditorskih proizvoda. 

Kompanija JatroSolutions trenutno radi na testiranju na nekoliko plantaža u Kamerunu, Paragvaju i Indiji gde se radi na stabilnosti prinosa i kvalitetu semena. Zainteresovani su za proizvodnju u mnogim svetskim regionima uključujući Srednju i Južnu Ameriku, Indiju, Srednju i Istočnu Afriku i Evropu. 


Tagovi

Chuta orah Jatropha curcas Biljni proteini Vegetarijanstvo Veganstvo Zdrava grickalica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.