Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarska proizvodnja
  • 26.04.2019. 14:00
  • Rasinski okrug, Brus

Četvrta generacija porodice Ilić uspešno proizvodi voće na obroncima Kopaonika

U podnožju Koznika srednjevekovnog grada na obroncima Kopaonika više od pola veka živi porodica Ilić  i uspešno se bavi voćarskom proizvodnjom. Gazdinstvo je osnovano 2005. godine i osnovna delatnost kojom se bave je voćarska proizvodnja i prerada maline, kupine, šljive.

Foto: Mirjana Ilić
  • 1.000
  • 356
  • 0

Poljoprivredno Gazdinstvo Ilić iz sela Jerinin grad pripada opštini Brus u Rasinskom okrugu i na nadmorskoj visini je od oko 850 do 900 metara. U podnožju Koznika srednjevekovnog grada na obroncima Kopaonika više od pola veka živi porodica Ilić i uspešno se bavi voćarskom proizvodnjom.

Gazdinstvo je osnovano 2005. godine i osnovna delatnost kojom se bave je voćarska proizvodnja i prerada maline, kupine, šljive. "Površine koje obrađujemo su oko 1,5 hektara maline, kupine na 1 hektar i oko 1.700 stabala šljive. Posedujemo mini hladnjaču kapaciteta 20 tona gde zamrzavamo voće do dalje prodaje", ponosno priča Veselin Ilić. 

Četvrta generacija na imanju podiže nove zasade

Veselin je naslednik četvrte generacije na imanju koji sa velikom ljubavlju i posvećenošću održava postojeće i podiže nove moderne zasade. Sa ponosom ističe da su proteklih godina puno uložili u mehanizaciju, sisteme za navodnjavanje i akumulaciju vode za koji su kasnije dobili povraćaj novca od države. "Dobar deo sopstvenog kapitala uložili smo u mašine koje nam u mnogome olakšavaju posao", kaže Veselin.

Gazdinstvo je osnovano 2005. godine 

Proizvodnja u brdsko-planinskom području je za njih veliki izazov.  Zimi kada padne sneg odsečeni su od ostatka sveta. "Nekada su sela bila puna ljudi i svi smo se međusobno pomagali, migracija mladih u gradove za lakšim i lepšim životom mnogo je poremetila normalan tok života na selu. Sada je selo pusto i nema komšije da priskoči u pomoć. U sezoni angažujemo petnaestak radnika za berbu maline i kupine.  U selu je škola zatvorena, nema vrtića, primorani smo da decu vozimo 20 kilometara do škole. Godinama unazad traje borba moje porodice da ostanemo na ognjištu predaka i bavimo se proizvodnjom voća kao i generacije  pre nas", kaže on. 

Veselin ima i oko tridesetak društava pčela i dvadesetak grla ovaca. Supruga Mirjana mu je kako kaže velika podrška i zadužena je za kućne poslove i brigu oko dece. Pored svih poslova koje uspešno obavlja Mirjana proizvodi domaće proizvode od voća, plete čarape i vrsna je kuvarica. 

Domaći sirupi, džemovi, kompoti i pekmezi i preko interneta 

Gazdinsto od domaćih proizvoda pravi sirup i džem od maline sa i bez dodatog šećera, kompot od maline, džem od kupine, sirup od kupine, slatko od šljiva, pekmez od šljiva. "Sve proizvode koje proizvedemo u našoj radinosti prodajemo preko interneta, dok sveže voće prodajemo obližnjim hladnjačama," kaže Veselin i ističe da su pre 25 godina dobili diplomu kao najveći proizvođači maline u Rasinskom okrugu. 

Domaća radinost porodice Ilić 

Blizina šume i šumskog voća kojih u okruženju imaju u izobilju je svakako prirodni resurs koji im je dostupan i nepresušan rezervat kojem se svake godine raduju. "Sakupljamo samoniklo šumsko voće i prerađujemo u slatko i džem od divljih kupina, slatko od divljih jagoda, džem od šipurka, slatko od divljih jagoda, slatko od borovnice."

I pored migracije stanovništva iz sela i udaljenosti škole za decu, Mirjana i Veselin imaju planove da krenu da se bave seoskim turizmom, da pokažu lepotu kraja svojih predaka. Mladi, energični i voljni da rade, da sopstvenim radom zarade i pokažu svima da to može u kraju koji ima ogromni potencijala za seoski turizam, kako zbog blizine srednjevekovnog grada Koznika, Kopaonika, Vrnjače Banje, Župskog vinogorja, tako i zbog netaknute prirode.


Foto prilog


Tagovi

Gazdinstvo Ilić Veselin Ilić Mirjana Ilić Uzgoj malina Uzgoj kupine Uzgoj šljive Domaći proizvodi


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao