Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 22.05.2023. 09:00
  • Pčinjski okrug, Kostroševci

Cenu maline kompenzuje prinosom

Svoj zasad je jesenas dobro nađubrio kako bi biljke formirale duže rodne grančice i zametnule odgovarajući rod koji će se, ako mu budu pogodovale vremenske prilike, kretati od četiri do pet kilograma malina po dužnom metru.

Foto: Gordana Nastić
  • 6.154
  • 597
  • 1

Kad god nije na nastavi u Poljoprivredno šumarskoj školi "Josif Pančić" u Surdulici gde radi kao profesor stručnih predmeta Mile Naumov, inženjer voćarstva, obično je među svojim malinama i kupinama koje uzgaja na oko dva hektara u mestu Kostroševci.

To mu ovog proleća predstavlja pravo zadovoljstvo jer se njegov zasad nalazi u odličnoj kondiciji.

Uz pravilno đubrenje do dobrih prinosa

Ovo ne treba da čudi jer je u jesen obavio neophodno đubrenje malina kako bi u nastupajućoj proizvodnoj sezoni biljke formirale duže rodne grančice i zametnule odgovarajući rod koji će se, ako mu budu pogodovale vremenske prilike, kretati u proseku od četiri do pet kilograma po dužnom metru. Sve što je manje od toga za malinare je nerentabilno, pa iz tog razloga naš sagovornik koristi najbolja đubriva i sredstva za zaštitu biljaka koje može da nađe na domaćem tržištu.

"Redovno koristim 'Agrotimak' đubrivo koje izuzetno prija biljkama zato što ima produženo delovanje", ističe profesor.

Prilikom zaštite koristi amino kiseline kako ne bi pre vremena procvetale

Iako se njegova malina i kupina nalaze u odličnom stanju on je stalno na oprezu strahujući da mu zasad usled velike vlage u zemljištu ne napadnu biljne bolesti i štetočine, a što bi moglo da desetkuje rod.

"Moj voćnjak se nalazi na nadmorskoj visini od 1.100 do 1.200 metara, pa zbog toga prilikom zaštite koristim amino kiseline kako ne bi pre vremena procvetale i na taj način umenjile rod", kaže Naumov.

Trenutna cena niska?

Otuda je prilikom kultiviranja i sprovođenja agrotehničkih mera pažljivo zagledao zasađene biljke, a čim mu je vreme to dozvolilo tretirao je protiv didimele, bolesti koja može da osuši zasađene korenove, a kupinu od ove bolesti i pegave rđe.

Dok obavlja predviđene radove u svom zasadu naš sagovornik pažljivo prati dešavanja na tržištu. I njega poput drugih malinara najviše interesuje otkupna cena za koju je čuo da će se kretati od 150 do 200 dinara za predati kilogram. On smatra da je ova otkupna cena niska za proizvođače i zato će preko potrebnu zaradu pokušati da ostvari dobrim prinosom.

"Ukoliko vremenske prilike budu pogodovale mom zasadu mislim da mogu da očekujem četiri kilograma pinosa po dužnom metru, što je želja svakog malinara", tvrdi Naumov koji se o kretanju cena na tržištu redovno informiše kod svog otkupljivača kome 20 godina unazad redovno prodaje i koji mu predate količine uvek isplati do poslednjeg dinara.

O kretanju cena se informiše kod svog otkupljivača

"Kada neke moje kolege počnu da se žale da nisu dobile sav novac za predatu malinu iz prošlogodišnje berbe, tek tada vidim koliko sam imao sreće sa mojim prijateljem hladnjačarom", ističe zadovoljno Numov i naglašava da od svog prijatelja uvek dobije prave informacije iz oblasti proizvodnje kojom se bavi, a na osnovu kojih planira svoju proizvodnju.

Sve odluke donosi uz pomoć sinova

Otkako su se njegova dva sina sa suprugama aktivno uključila u proizvodnju malina i kupina ovaj malinar zajedno sa svojom ženom sve važne odluke donosi uz njihovu saglasnost. Znalački su obavili i podelu posla tako da svaki od njih može u svojoj oblasti da postigne najviše što može.

Zaštitu voćnjaka profesor obavezno radi uz konsultaciju mlađeg sina koji je izabrao očevu profesiju. To mu, kaže, puno znači jer na taj način svoje naslednike priprema da jednog dana u potpunosti preuzmu posao.

U planu je i protivgradna mreža

Naumov je proizvodnjom malina i kupina počeo da se bavi kada je shvatio da njegova porodica ne može da živi samo od njegove plate. Za proizvodnju ove vrste voća odlučio se zato što je znao da sa njima može da ostvari odlične prinose, a samim tim i dobru zaradu. Tako je prvo zasadio malinu sorte vilamet i niker, a prošle godine je podigao novi zasad polke i fertodi. Uz malinu on godinama već proizvodi i kupinu sorte tri krune i torn fri sa kojima takođe postiže odlične prinose.

"Jedan deo našeg porodičnog imanja nalazi se i na 1.500 metara nadmorske visine i tamo nameravamo da podignemo novi zasad maline koje ćemo da beremo u septembru", kaže ovaj profesor.

Porodica Numov namerava da svoju plantažu pokrije i protivgradnom mrežom i na taj način zaštiti rod od ove elementarne nepogode.


Tagovi

Zasadi maline Zasadi kupine Mile Naumov Đubrenje malina Agrotimak Didimela Pegava rđa Otkupna cena Protivgradna mreža


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.