Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline
  • 08.06.2022. 10:30

Cena maline - 450, 600 ili 800 dinara?

Rekordnih prinosa maline izvesno je da neće biti, pa proizvođačima preostaje samo da se nadaju dobrom kvalitetu i otkupnoj ceni.

Foto: Sanja Dovečer
  • 3.422
  • 233
  • 0

Prvi plodovi maline već počinju da zriju u nižim zonama valjevskog kraja, a kako stručnjaci kažu, stanje u malinjacima nešto je bolje nego na početku perioda vegetacije i cvetanja. Razlog tome je stabilno vreme i dovoljna količina padavina.

"Berba maline mogla bi ove godine početi ranije u odnosu na prošlu godinu, a ko ima zasade u nižim predelima sorte vilamet, već mogu primetiti da se plodovi crvene", kaže savetnik za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Đorđ Sovilj.

"Rodni potencijal koji zbog hladnog vremena u aprilu nije obećavao, znatno se popravio jer duže rodne grančice znače i više cvetova i plodova, ali daleko od toga da će rodna godina biti rekordna.“

Još uvek se ne može napraviti procena koliko će roda biti.

Veoma je važno da tokom juna ne budu visoke temperature, kao što je to bio slučaj prošle godine, mada se već nekoliko dana beleži i 31 stepen tokom dana.

"Tokom poslednje dve sedmice maja bilo je temperatura koje su išle i preko 30 stepeni, a takođe se i u malinjacima koji su na sunčanim stranama vide ožegotine. Ja apelujem na sve proizvođače koji imaju malinjake na sunčanim stranama da već postave zasene sada i tokom berbe.“

Od broja rodnih grančica zavisi prinos

Kod sorte vilamet uobičajeno je da bude od 20 do 30 rodnih grančica, a ovog proleća bilo je i malinjaka gde nije bilo više od sedam ili osam.

"Otežan porast rodnih grančica uslovile su niske temperature u aprilu kada je desetak dana bilo sa jutarnjim temperaturama ispod nule, a 17. aprila je zabeleženo i minus šest stepeni Celzijusa. Na sreću, to se popravilo u maju, ali se još uvek ne može napraviti procena koliko će roda biti. Bilo je i kiše tokom maja, pa vlage ima u zemljištu", prenosi naš sagovornik.

"Ne valja ni mnogo kiše i vlage zbog truleži ploda, to onda utiče i na prinose i na cenu. S druge strane ni temperature preko 30 stepeni nisu dobre. Ovom voću odgovara da dnevna bude 27 do 28, ali bi valjalo i da noću ne bude toplo, kao što je bio slučaj prošle godine u junu i julu."

Dvorodna sorta sve popularnija

Pored vilameta, sve je više zasada pod sortom fertodi i glenepl, a mnogi se odlučuju i za dvorodnu sortu.

"Sve je više zasada pod dvorodnom malinom i u tim zasadima je sada faza porasta izdanaka. Polka je takođe pretrpela određena oštećenja od hladnog vremena tokom aprila, pa su izdanci kraći", kaže Sovilj i dodaje da je sada najbitnije navodnjavati i postaviti mreže za zasenu, a preporučuje i da se koristi još jedna prihrana azotnim đubrivima, jer još nije krenulo cvetanje. 

"Ko nije još proredio, vreme je da to uradi, da se izbace oni vrhovi koji su precvetali jer su to izdanci iz podzemnog stabla koji nisu dobri. Ima još vremena, 10, 15 dana do cvetanja da poraste izdanak jer je to bolje za prinos."

Izbaciti vrhove koji su precvetali

Kako Sovilj dalje navodi, posle toga dolazi do razgranjavanja za onaj prinos u septembru i zbog toga mora da se proredi. Najbolje je da bude 10 do 15 izdanaka po metru pantljike ako je niska, a ljudi su ostavljali i po 30 do 35 izdanaka, što je mnogo.

Navodnjavanje i zasena 

Navodnjavanje malinjaka je veoma bitno, a ima i malinara koji su spremni da vodu dovlače cisternama.

"U visinskim zonama, malinari su pokušali da pitanje navodnjavanja reše kopanjem arterskih bunara, ali je na nekim mestima dubina 200 do 250 metara, što nije ekonomski opravdano."

"S druge strane ima malinjaka u okolini Stava gde vode ima, ali nije spreovedena do malinjaka. U ovoj fazi pre berbe voda je veoma bitna, ali i tokom berbe, pa i posle, jer je bitno da se odneguju izdanci za narednu godinu.“

Višestruki porast troškova proizvodnje

Prve procene iz udruženja malinara je da bi otkupna cena mogla biti od 600 do 800 dinara za kilogram jer su svi inputi u proizvodnji poskupeli višestruko. Hladnjača iz Arilja objavila je cenovnik za otkup maline roda 2022. na otkupnom mestu hladnjača, pa je tako navedeno da će se sorta vilamet prve klase plaćati 450 dinara, a druge 445, pod uslovom da se doveze na otkupno mesto pre 15:30 h.

Manji izvoz malina zbog visoke cene, a koliko će tek koštati?

Malina iste klase, ali u popodnevnim satima otkupljivaće se za 446, odnosno 441 dinar po kilogramu. Za onu treće kategorije, prema do sada objavljenom cenovniku, plaćaće se 330 dinara. 

Nedostatak berača

Već skoro dva meseca, na društvenim mrežama, po lokalnim medijima i oglasnim portalima traže se berači. Oni malinari koji imaju zasade na većim parcelama nude smeštaj i tri obroka kao i dnevnicu za koju kažu da će biti veća nego prošle godine.

Uglavnom se uz oglas napominje da je dnevnica po dogovoru, a tek na malom broju oglasa stoji cifra od 3.500 do 4.500 dinara.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Malina Prinos maline Cena maline Dvorodna sorta Navodnjavanje malina Berači malina


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.