Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće
  • 27.07.2020. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Cena kupine neće biti stimulativna, a šljiva još čeka otkupnu

U valjevskom kraju počela je berba kupina, pristiže i šljiva, a ono što najviše interesuje proizvođače je koja će biti otkupna cena.

Foto: Sanja Dovečer
  • 2.985
  • 209
  • 0

Prvi plodovi kupine sorte loh nes u valjevskom kraju su ubrani. Međutim, evidentno je da otkupna cena neće biti stimulativna. U najavi je da će se sorta čačanka otkupljivati za 30 do 35 dinara po kilogramu, dok bi se za sortu torn fri moglo se dobiti do 60 dinara. U tom slučaju moguće je da ove godine mnogi kupinjaci ostanu neobrani. Niska otkupna cena u proteklih par godina uslovila je da bude sve više zapuštenih parcela pod kupinom jer se poljoprivrednicima ne isplati da ulažu. 

Reputaciju srpske kupine ne prati i cena proizvoda?

"Vremenski uslovi ove godine uticali su na stanje u kupinjacima. U jednom period pojavila se i pepelnica, a ponegde je došlo i do sušenja celih rodnih grančica. Rodne grančice su ostale kratke, pa nije ni bilo nekog posebnog rodnog potencijala", kaže Đorđe Sovilj, stručni saradnik za voćarstvo u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi Valjevo.

Kupina jedino direktno kupcu

Niska otkupna cena dovela je do toga da se proizvođači odlučuju da direktno prodaju kupinu u svežem stanju

Otkupna cena nije stimulativna, a mehanizovana berba nije moguća, pa je kupino jedino isplativo prodati direktno (foto: Suzana Jevtić)

"Kada se tako prodaje kupina, direktno kupcu, cena je nešto veća, ali naravno, ne mogu svi računati na takvu prodaju. Pod kupinom je oko 1.200 hektara, ali iz godine u godinu to opada i ja nisam čuo da je neko u skorije vreme podigao neki veći zasad kupina. Problem je i što je sve manje berača, uglavnom su to ljudi stariji od 60 godina koji godinama dolaze. Kod maline i kupine nemoguća je mehanizovana berba." 

Manifestacija "Dani kupine" u Stavama otkazana

Vremenske prilike i otkupna cena sa velikom pažnjom se prate u selima u okolini Stava gde se nalazi najviše površina pod kupinom. Slobodan Petrović, jedan od proizvođača kupine u ovom kraju nada se da bi otkupljivači za kvalitetnu kupinu mogli ponuditi i bolju cenu. 

"Kupina je rodila i dobar je kvalitet. Prošle godine je otkupna cena bila do 60 dinara, a pošto se najavljuje više sunca u avgustu mesecu, to će biti dobro kupinu, pa očekujemo i da je otkupljivači više plate", kaže Petrović.

Dani kupine promovišu seoski turizam

U poslednjih 12 godina na Stavama se održavala manifestacija "Dani kupina", ali će ove godine izostati, zbog epidemije virusa korona. 

Čeka se otkupna cena šljive

U valjevskom kraju počela je i berba šljive, po tradiciji sorta čačanska rana prva stiže. Stručnjaci već procenjuju da će prinos ove godine biti za 30 odsto niži. Proizvođači ipak neće moći da računaju na visoku otkupnu cenu, jer je početak berbe počeo kasnije nego u zemljama u regionu.

"Zasadi šljiva su u dobrom stanju, a prinosi zavise od lokaliteta i sorte. Čačanska rana je više konzumna šljiva i gotovo da se ne koristi za preradu. Kako budu stizale ostale sorte koje se koriste za preradu, sušenje. Crvena ranka je ove godine dobro rodila, ali nje ima na malo površina. Ima interesovanja poljoprivrednika za njenu sadnju, ali nedostaje sadni material. U svakom slučaju, šljiva tek počinje da stiže, a u zavisnosti od kvaliteta i količina formiraće se i otkupna cena", napominje Sovilj. 

U zavisnosti od kvaliteta i količina formiraće se i otkupna cena šljive (foto: Sanja Dovečer)

Prošle godine šljiva se otkupljivala za 15 do 20 dinara po kilogramu. Iako je šljiva u valjevskom kraju dominantna voćna vrsta i gaji se na 12.000 hektara, oko polovine zasada je u punom rodu. 

Na malini uočena didimela

Ove godine sezona berbe malina je bila nešto duža, jer su na to uticali pre svega vremenski uslovi. Kada se sumiraju rezultati, prinosi ove godine su bili ispod proseka, mada je to zavisilo od malinjaka do malinjaka. Uglavnom su prinosi bili ispod četiri tone po hektaru

Stručnjaci apeluju na malinare da kada se završi berba obrate pažnju na mlade izdanke za narednu sezonu, jer je uočeno da se na nižim granama i listovima pojavila didimela. Potrebno je da dvogodišnje izdanke koji su ove godine doneli rod odseku, skinu sa žice i iznesu iz malinjaka, a da nove izdanke privremeno podignu. Najbitnije je da ti izdanci imaju uspravan rast. Korov se mora suzbijati, a mere zaštite moraju se primeniti protiv didimele, štetnih insekata i grinja.
 


Tagovi

Rod kupine Rod šljive Cena kupine Otkupna cena Đorđe Sovilj Berba Slobodan Petrović Cena šljive Didimela Rod maline


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.