Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 28.10.2021. 18:00

Cena bobičastog voća u Evropi i dalje visoka - u Americi pada

Na evropskom tržištu cene malina su i dalje visoke, kao i potražnja. Ali, značajno je spomenuti da su one u SAD-u pale za devet odsto na godišnjem nivou, na 7,55 USD/kg (6,5 €).

Foto: Depositphotos/Ashtray25
  • 186
  • 41
  • 0

Proizvodnja i trgovina bobičastog voća moraće u budućnosti biti još otpornija, i komercijalno i ekološki, ako želi održati impresivan rast prodaje širom sveta, zaključak je stručnjaka na nedavno onlajn održanom Svetskom kongresu o bobičastom voću (Global Berry Congress) na kojem je učestvovalo oko 450 ljudi iz više od 40 zemalja sveta, piše fruitnet

Sindi van Rijsvik iz Rabobanka izjavila je kako misli da je situacija pozitivna kada je reč o potrošnji, ali je mnogo izazova u lancu snabdevanja.

"Inflacija je takođe brzo porasla, a i situacija sa radnom snagom se pogoršala. Ali još uvek je mnogo neiskorišćenih prilika", poručila je nagovestivši da će idućih godinu dana kompanije iz ovoga sektora morati da izdrže brojne poteškoće.

"Moraju biti finansijski jake u slučaju smanjivanja marži. Izuzetno je važno imati kontrolu nad izvorima, lancima snabdevanja i drugim", komentarisala je. 

Na kongresu je takođe istaknuta važnost održivosti jer su potrošači sve svesniji budući da je poreklo proizvoda uvek važno zbog čega se sve više traže domaći proizvodi. 

Cene će i dalje ostati visoke?

Kada je reč o proizvodnji ove vrste voća u Evropi, maline su u velikoj prednosti i po potražnji i po ceni, navodi SVZ International donoseći presek sezone. Mnoge su zemlje u period berbe ušle sa iscrpljenim zalihama što je ove godine dovelo do vrtoglave potražnje i vrlo visokih cena. U Poljskoj će proizvodnja maline ove godine iznositi 120.000 tona što je brojka vrlo slična onoj iz 2020. Tamo će se berba nastaviti do kraja oktobra što će pomoći stabilizaciji potražnje. Ali, očekuje se da će cene za ovo voće i dalje ostati visoke u odnosu na prošlu godinu. 

S jagodama je u toj zemlji bilo povremenih problema. Tako je berba kasnila dve nedelje zbog hladnog i kišnog vremena. S druge strane, visoke su temperature požurile sazrevanje roda crne ribizle i uzrokovale opadanje sa grmova. Za višnjom je bila velika potražnja iz prerađivačke industrije, a poljski se rod za to voće procenjuje na 165.000 tona. Aronija daje pozitivne rezultate, uz visok kvalitet plodova. 

Slabiji rod u Srbiji i Mađarskoj

Drugde u Evropi, ističu, problemi sa kvalitetom i temperaturne fluktuacije tokom leta uticali su na prinose i cene. Rod višnje u Mađarskoj postigao je značajnu količinu plodova, ali su bili manje veličine zbog niskih temperatura početkom sezone. Pišu dalje kako se rodi srpske kupine i mađarske bazge bili 50-60 odsto niži od proseka zbog izazovnih sezona rasta.

Šipak je imao dobru godinu, sa visokokvalitetnim plodovima koji su zreli i spremni za isporuku iz istočne Evrope.

Pad cena u SAD-u

Ali, "preko bare" je priča nešto drugačija. Kako piše FreshFruitPortal, cene bobičastog voća na američkom tržištu su uopšteno niže nego prošle godine. Izuzetak su tek borovnice čija je cena na najvišem nivou u poslednje tri godine. U 39. nedelji ove godine ona je iznosila 9,28 američkih dolara (8 €) po kilogramu što je za 14 odsto više u odnosu na 2020., a reč je o zalihama iz Meksika, Perua, Vašingtona i Oregona. 

Cena malina koje dolaze iz Kalifornije i Meksika tamo je pala za devet odsto na godišnjem nivou, na 7,55 USD/kg (6,5 €). Kada je reč o jagodama, njihova je cena u 39. nedelji bila 35 odsto niža u odnosu na prethodnu godinu, a pala je na 3,17 USD (2,73 €). 

Kupine takođe beleže pad cene, a prosečna je iznosila 4,87 USD (4.19 €). 

Pitanje je da li će se i kako ovaj pad cena odraziti i na evropsko tržište? 


Tagovi

Bobičasto voće Cena Cena maline Tržište Pad cena Sindi van Rijsvik


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃