Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Subotić
  • 05.02.2022. 12:00

Carski biznis u selu Krajišnik: Iskoristili puste njive i stvorili brend

Dijana Subotić je diplomirana ekonomistica koja je prije sedam godina sa suprugom odlučila iskoristiti puste njive njegove rodne grude te zasaditi lijesku. Danas je to malo porodično preduzeće koje odakle potiču luksuzni proizvodi "Carska ljeska"

Foto: Arhiva Dijana Subotić
  • 691
  • 192
  • 0

U selu Krajišnik nadomak Nove Topole prostire se plantaža lješnjaka koja vlasnicima godišnje donese solidan dodatni prihod. Posla uvijek ima, kažu, ali sve obaveze sami stignu završiti na vrijeme, iako žive u Banjoj Luci i imaju stalno zaposlenje. Vikend je rezerviran za selo i njihov carski biznis. 

Naime, Dijana Subotić je diplomirana ekonomistica koja je prije sedam godina sa suprugom odlučila iskoristiti puste njive njegove rodne grude te zasaditi lijesku. Danas je to malo porodično preduzeće koje odakle potiču luksuzni proizvodi "Carska ljeska".

"Imamo dvije parcele, jednu smo zasadili prije sedam godina, a druga, koja je manja ulazi u petu sezonu. Brojimo ukupno oko 900 sadnica na imanju od 17 dunuma. Mi smo prošle godine, iako je bila suša i nepovoljni uslovi, ubrali oko tonu i 400 kilograma i to je bio sav urod sa stare njive", kaže Dijana.

Subotići ponosni na svoj proizvod

Manju parcelu nisu stigli na vrijeme zaštititi, pa je smrdibuba načele lješnjake te su dobili gorak ukus, zbog čega ih nisu ni ubirali. Dijana kaže kako su u početku mislili da lješnjak ne zahtijeva mnogo posla. 

"Međutim, ako hoćete da bude sve kako treba, ima puno posla, redovno okopavanje mladih lješnjaka, suzbijanje trave... Mi smo već počeli s orezivanjem. Svaki vikend, poslije radne sedmice pakujemo se i radimo na imanju, kao i svaki neradni dan", priča vlasnica brenda "Carska ljeska". 

Riječ je o proizvodima od lješnjaka koji su nastali u maju prošle godine. Nekada su Subotići prodavali jezgru na tržnici, a sada kompletan rod plasiraju upravo kroz svoj brend.

Plantaža u selu Krajišnik

"Imamo paletu od nekih 14 proizvoda. To su sirovi lješnjak, zatim u ljusci, prženi, pet vrsta mikseva, jedan je slani i to je ono neuobičajeno. Poigrali smo se sa začinskim biljem, dodali smo origano, bosiljak, ruzmarin, usoljeni lješnjak i čili papriku. Slatki su s vanilom, cimetom...tu su i paste od lješnjaka, tri vrste čokolade", kaže Dijana. 

Svi proizvodi spremljeni u poklon pakovanja, jer su luksuzne prodavnice domaće hrane ciljna grupa. Planiraju i izvoz za Austriju i Švicarsku, a sve rade sami. 

"Što se tiče parcele i obrade pomaže nam deda koji je glavni za vožnju traktora i s njim naš sin Uroš", ističe ova vrijedna Banjalučanka dodavši da dječaka fascinira vožnja ove poljoprivredne mašine.

Luksuzne prodavnice domaće hrane su ciljna grupa

Poslove oko prerade i pakovanja proizvoda radi sama uz pomoć supruga. Godišnje se, prema njenim riječima, od ovog biznisa može ostvariti prihod od 10 do 15 hiljada maraka, što je solidna dodatna zarada. 


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lješnjak Dijana Subotić Carska ljeska Nova Topola


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.