Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 27.07.2017. 12:00

Breskvin smotavac - simptomi i suzbijanje

Breskvin smotavac (Cydia molesta) je jedna od najznačajnijih štetočina breskve i nektarine. Može da izazove gubitke u prinosima i do 50 odsto.

Foto: Jackson
  • 1.394
  • 67
  • 0

Insekt breskvinog smotavca (Cydia molesta) nanosi velike štete ovom voću, kao i nektarinama. Gubici su ponekad i 50%. Prezimljava u obliku larve, koje u stadijum lutke prelaze u proljeće. One počinju da izlaze u vreme kada breskva ulazi u fenofazu balončića.

Oštećenja vidljiva nakon dvije sedmice

Slavica Stojkić, savjetodavac iz PSS Smederevo tvrdi da je najintenzivniji let prve generacije ovog insekta krajem maja i početkom juna:

"Ženka polaže jaja na površini lista, peteljci ploda i u kori drveta. Za izleganje jaja potrebno je u prosjeku sedam dana. Larve prve generacije se 'ubušuju' u mlade terminalne letoraste i samo mali broj larvi napada plod".

Oštećenja su vidljiva tek nakon 10 do 14 dana nakon piljenja. Terminalni letorasti se lome i postaju mlitavi.

Treća generacija pravi najviše štete

Druga generacija odraslih jedinki pojavljuje se početkom jula. Oštećenja su vidljiva na grančicama i plodovima - pojavljuje se smolotočina i izlučevina insekta. Treća generacija se pojavljuje u augustu i nastavlja da se izleže do pred kraj septembra.

"Poslednja generacija pričinjava najveću štetu, jer ulazi u plod upravo u vrijeme berbe. Većina larvi iz ove generacije se ne razvija u imago, već formira kokon-čahuru u kome će da prezimi. Leptiri lete uglavnom u večernjim satima. Jedna gusjenica može da ošteti tri do sedam letorasta", navodi Stojkićeva.

Preporučuje se primjena insekticida na bazi aktivne materije lambda-cihalotrina i sa kratkom karencom.

Suzbijanje breskvinog smotavca

Prskanje zavisi od praćenja leta insekta, a tretmani su usmjereni prvenstveno na larve. Koriste se feromonske klopke, kako bi se izazvala "konfuzija" medu mužjacima.

"Osnova ovog metoda je da se voćnjak prezasiti feromonom ženke, koja na taj način privlači mužjake za parenje. U ambijentu prezasićenom ovim feromonom, mužjaci lete bezuspješno unaokolo dok se ne iznure, tako da nisu u stanju da daju svoj doprinos mogućoj šteti. Da bi se dobili izuzetno dobri rezultati, preporučuje se upotreba feromona u kombinaciji sa insekticidima", preporuka je Slavice Stojkić.

Opasnost od leptira traje cijele godine, pa se prvo tretiranje izvodi sredinom ili krajem maja, a broj sljedećih prskanja zavisi od dužine djelovanja insekticida, koji se koriste i vremena sazrijevanja plodova.

Foto: Jackson's Orchard / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Breskvin smotavac Suzbijanje Štetočina Insekticid Šteta Feromonske klopke


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.