Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Imanje Rajnovača
  • 13.10.2017. 07:00

Branko Drljača: Za kvalitetnu rakiju treba vremena

Porodica Drljača razvila je brend rakija i likera pod imenom Imanje Rajnovača. Njihove rakije osvojile su brojne nagrade.

Foto: Arhiva porodice Drljača/Ranka Vojnović
  • 4.377
  • 408
  • 0

Porodica Branka Drljače se na svom imanju posvetila proizvodnji rakije i likera. Imanje Rajnovača smješteno je u podnožju brda Rajnovača po kome je i dobilo svoje ime, u selu Ivanjska, opština Bosanska Krupa. Svojom proizvodnjom podigli su standard u kvalitetu rakije ovog kraja.

Rakija od kvalitetnih plodova

Porodica Drljača ima vlastite voćnjake, ali dio sirovine otkupljuje od svojih komšija i voćara iz regiona. Njihova prednost je što se imanje nalazi na teritoriji idealnoj za voćarsku proizvodnju u čistoj prirodi.

"Na imanju uzgajamo šljivu i krušku. Za sada imamo oko 1ha pod šljivom, a od kruške uzgajamo viljamovku i crnu krušku. Jedan dio sirovina otkupljujemo od svojih komšija i voćara iz regiona. Veoma nam je važno da je sirovina za našu rakiju najboljeg kvaliteta. Poslije branja plodovi voća odmah idu u preradu. Voće ide u kace za vrenje gdje pratimo i kontrolišemo cijeli proces, a poslije toga fermentisana masa dospjeva u kazane gdje se vrši redestilacija. Nakon adekvatnog odležavanja rakija je spremna za tržište", rekao je Branko Drljača.

Voćnjak na Imanju Rajnovača za sada nema sistem za navodnjavanje, a namjera im je da obezbjede navodnjavanje i da prošire voćnjak. Ovim poslom se bave od 2010. godine, a ove godine im je najveći problem bio mraz.

U svojoj ponudi imaju šljivovicu, rakiju od crne kruške, rakiju od viljamovke, orahovaču i višnjevaču. U skorijoj budućnosti će portfolio proizvoda biti proširen.

Branko Drljača: Sudjelujem u svim procesima proizvodnje

Orahovac pod orahom

Veliku pažnju posvećuju kvalitetu rakija i likera i trude se da kupci to prepoznaju. U moru proizvođača rakije porodica Drljača se odlučila da se fokusira na kvalitet.

Od Branka doznajemo: "Veoma nam je važno da pratimo put voćnih plodova, jer samo iz dobrog voćnjaka možemo dobiti kvalitetnu sirovinu i kasnije odličnu rakiju kao gotov proizvod. U procesu proizvodnje rakije uključen sam od početka do kraja, jer znam da se kvalitetan proizvod ne može dobiti za kratko vrijeme."

Jedan dio sirovina otkupljujemo od svojih komšija i voćara iz regiona. Veoma nam je važno da je sirovina za našu rakiju najboljeg kvaliteta.

Kvalitetom do brojnih nagrada

Njihov rad se isplatio i rakije sa Imanja Rajnovača osvajaju brojne nagrade na raznim sajmovima i manifestacijama.

Međunarodni poljoprivredni sajam Novi Sad 2017

Imanje Rajnovača je osvojilo više nagrada:

  • Šljivovica - srebrna medalja,
  • Crna kruška - srebrna medalja.

5. Internacionalni festival šljive, voćnih rakija i meda Ugljevik 2016

  • Šljivovica - zlatna medalja,
  • Orahovača - zlatna medalja

3. Kup Vrnjačke Banje 2016 - Nacionalno takmičenje proizvođača rakije i vina

Šljivovica - srebrna medalja,

  • Crna kruška - srebrna medalja.

Pod pokroviteljstom UNESCO , ambasador kulturne baštine grada Mannheima (Njemačka) zvanično predstavljena Srpska zajednica sa temom Slava i Rakija.

Prijem u Majnhajmu

Više o proizvodima imanja Rajnovača možete pogledati na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

"Bavljenje voćarstvom i proizvodnja rakije zahtjevaju znanje. Da bi smo dobili kvalitetan proizvod potrebna je stalna edukacija i entuzijazam. Ljudi imaju stabla voćaka ispred kuće i to je veliki dar, zato mu treba posvetiti pažnju onakvu kako ono zaslužuje, edukovati se i te plodove strasno pretvoriti u kvalitetne proizvode", poručuje Branko Drljača.

Foto: Arhiva porodice Drljača/Ranka Vojnović


Fotoprilog


Tagovi

Imanje Rajnovača Branko Drljača Rakija Likeri Šljivovica Rakija od crne kruške


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.