Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oblica
  • 14.02.2017. 18:00

Bračani ukrotili oblicu, nije ni čudo što pobjeđuju

Ivica Vlatković: Bračani su ukrotili oblicu, nije čudo da nižu visoke randmane i postižu kvalitetu u ranim berbama!

Foto: bigstockphoto.com, felipecapaross
  • 4.127
  • 200
  • 0

Krajem prošlog ljeta posjetio sam prijatelja maslinara Mira na Čiovu. Zajedno smo se uputili put Brača u posjet prijateljima maslinarima Edi Majiću i Peri Šantiću.

Samim dolaskom u Supetar i pogledom na brojne maslinike u okolici zaključio sam da je samo Bračanima pošlo za rukom ukrotiti oblicu u njenoj težnji zatvaranja i zadržavanja kuglaste forme.

Brački štih oblice

Bračani su od nje napravili ne samo formu vaze nego na mnogim mjestima oblik "pijata" po visini nedohvatljivog za životinje, ali lako dohvatljivim za ljudsku ruku i pomagala. To sam nazvao "brački štih". Racionalno formirana krošnja i potpuno otvorena svjetlosti i suncu. Nije čudo da Bračani nižu visoke randmane i postižu kvalitetu u ranim berbama.

Izvaredan prijem od prijatelja maslinara odveo nas je put staza maslinovih ulja. Tako smo upoznali Ljerku, vrlo poduzetnu i susretljivu direktoricu uljare u Postirama, gdje su postavljena dva pogona. Jedan kontinuirani moderni s centrifugom i drugi ništa manje moderniziran, ali jako zahtjevan s prešom, pa neka izvoli tko voli različite načine prerade.

Od maslinovih ulja do mirisa Mediterana

Jako lijepo osmišljen prodajni prostor s kušaonicom u samoj uljari i bogatom ponudom maslinovih ulja, kao i kozmetičkih proizvoda od maslina. Naš prijatelj Edo Majić, poznati maslinar i prošlogodišnji šampion kvalitete maslinovih ulja na Oblica festu, bračkoj maslinarskoj manifestaciji, poveo nas je do OPG-a Pere Šantića.

Bračni par Šantić stvorio je mali raj na svom OPG-u. Od brojnih proizvoda: maslinovih ulja, eteričnih ulja i svih mogućih mirisa Mediterana. Reprezentativno su uredili prostor za turiste, kao i za sve ljubitelje izvorne dalmatinske kužine. Vrijedni ljudi stvaraju ljepotu u sebi i oko sebe i to se osjeća u njihovom pristupu.

Edo nas je odveo u svoje maslinike koji su mu lijepo i dobro rodili. Uložio je veliki trud u uređenje maslinika i vjerujem da će ispuniti svoje planove u daljnoj afirmaciji svojih maslinovih ulja, ali ujedno i otoka Brača.

Autor: Ivica Vlatović, Foto: bigstockphoto.com, felipecapaross


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Oblica Brač Maslinari