Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroelementi
  • 26.02.2021. 14:00

Bor potreban voću za razvoj cvjetova, a cink za rast

Bor je element koji omogućava razvoj cvjetova, fertilnost polena, začeće plodova i pravilan razvoj tkiva plodova. S druge strane, cink je neophodan za stvaranje auksina (hormona rasta).

Foto: Julijana El Omari
  • 435
  • 132
  • 0

Mikroelementi su veoma važni za normalan rast i razvoj biljke, ali su potrebni u manjim količinama. Njihov sadržaj (Cu, Zn, B, Mn i drugih.) u suvoj materiji usjeva je manji od jednog miligrama po gramu, ističe stručnjak za voćarstvo, Mirjana Ostojić.

Bor je element koji omogućava razvoj cvjetova, fertilnost polena, začeće plodova i pravilan razvoj tkiva plodova. Na alkalnim zemljištima sa pH iznad šest, gdje je povećan nivo kalija i kalcija dolazi do blokade njegovog usvajanja, što je još izraženije u sušnim godinama.

Nedostatak dovodi do krtosti, a višak do hloroze

Usljed njegovog nedostatka dolazi do kržljavosti, krtosti biljke i nekroze. Oplodnja i zametanje je veoma slabo, a najveći procenat plodova su deformisani, bez sjemenki i sa nejednakim odnosom šećera i kiselina. Višak se primjećuje kao pojava marginalne hloroze na listovima.

Prepoznajte na vrijeme nedostatak bora i željeza na usjevima

Kako smo ranije pisali, bor se, na primjer, u zemlji nalazi u vrlo malim količinama. Uglavnom se pristupačni oblik može naći u organskoj materiji tla, čijom razgradnjom prelazi u stanje dostupno usjevu. Takođe njegovo usvajanje zavisi od pH tla i sadžaja kalcija. Simptomi nedostatka pomenutog mikroelementa najviše se javljaju na zemljištima bazne reakcije dakle sa visokom vrijednošću pH i znatno su učestaliji u toku sušnog perioda.

On povećava otpornost biljaka na sušu i visoke temperature, a plodovi brže i ravnomjernije sazrijevaju, navodi Ostojićeva. Voćke osjetljive na nedostatak bora su: višnja, trešnja, breskva, kruška.

Simptomi nedostatka cinka vidljivi na listovima

Značajna uloga cinka je u fiziološkim procesima, gdje je ovaj mikroelement neophodan za stvaranje auksina (hormona rasta).

Simptomi nedostatka vidljivi su na listovima, koji su mnogo sitniji i uži od normalnih. Tkivo između glavnih lisnih nerava žuti i postaje hlorotično. Na takvima površinama stvaraju se crvene ili purpurne pjege, koje se kasnije osuše (ispadaju), stvarajući rupičastu površinu. Vršni dijelovi izdanaka ne dostižu svoju normalnu dužinu, što ima za posljedicu skraćivanje internodija i pojavu bokora ili rozete listova na vrhu.

Defolijacija lišća kod sorte jabuke Golden Delicious - kako prepoznati i šta učiniti?

Visoka pH vrijednost i visok nivo fosfora ili mangana mogu dovesti do nestašica cinka. Pri jačem nedostatku veličina plodova može biti značajno smanjena.

U našim uslovima suficit ovog elementa nije česta pojava, a tamo gdje je uočen, izaziva hlorozu sličnu nedostatku željeza, ističe stručnjak voćarstva.


Tagovi

Mikroelementi u voću Nedostatak bora Višak cinka Višak bora Zasad voća Hloroza Nekroza


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...