Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroelementi
  • 26.02.2021. 10:00

Bor potreban voću za razvoj cvetova, cink za rast

Bor je element koji omogućava razvoj cvetova, fertilnost polena, začeće plodova i pravilan razvoj tkiva plodova. S druge strane, cink je neophodan za stvaranje auksina (hormona rasta).

Foto: Julijana El Omari
  • 510
  • 19
  • 0

Mikroelementi su hemijski elementi koji su bitni za normalan rast i razvoj biljke, ali su biljkama potrebni u manjim količinama. Sadržaj mikroelemenata (Cu, Zn, B, Mn i drugih.) u suvoj materiji biljaka je manji od jednog miligrama po gramu, ističe stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Mirjana Ostojić.

Bor je element koji omogućava razvoj cvetova, fertilnost polena, začeće plodova i pravilan razvoj tkiva plodova. Na alkalnim zemljištima sa pH iznad šest, gde je povećan nivo kalijuma i kalcijuma dolazi do blokade usvajanja bora, što je još izraženije u sušnim godinama.

Nedostatak bora dovodi do krtosti, višak do hloroze

Usled nedostatka bora dolazi do kržljavosti, krtosti biljaka i nekroze. Oplodnja i zametanje je veoma slabo, a najveći procenat plodova su deformisani, bez semenki i sa nejednakim odnosom šećera i kiselina. Višak bora u biljkama se primećuje kao pojava marginalne hloroze na listovima.

Prepoznajte na vreme nedostatak bora i gvožđa na biljkama

Kako smo ranije pisali, bor se, na primer, u zemlji nalazi u vrlo malim količinama. Uglavnom se pristupačni oblik može naći u organskoj materiji zemljišta, čijom razgradnjom prelazi u stanje dostupno usevu. Takođe njegovo usvajanje zavisi od pH tla i sadžaja kalcijuma. Simptomi nedostatka pomenutog mikroelementa najviše se javljaju na zemljištima bazne reakcije dakle sa visokom vrednošću pH i znatno su učestaliji u toku sušnog perioda.

Bor povećava otpornost biljaka na sušu i visoke temperature, a plodovi brže i ravnomernije sazrevaju, navodi Ostojićeva. Voćke osetljive na nedostatak bora su: višnja, trešnja, breskva, kruška.

Simptomi nedostatka cinka vidljivi na listovima

Značajna uloga cinka je u fiziološkim procesima u biljci, gde je ovaj mikroelement neophodan za stvaranje auksina (hormona rasta).

Simptomi nedostatka cinka vidljivi su na listovima, koji su mnogo sitniji i uži od normalnih. Tkivo između glavnih lisnih nerava žuti i postaje hlorotično. Na hlorotičnim površinama stvaraju se crvene ili purpurne pege, koje se kasnije osuše (ispadaju), stvarajući rupičavu površinu. Vršni delovi izdanaka ne dostižu svoju normalnu dužinu, što ima za posledicu skraćivanje internodija i pojavu bokora ili rozete listova na vrhu.

Kako prepoznati defolijaciju zlatnog delišesa i šta činiti?

Visoka pH vrednost i visok nivo fosfora ili mangana mogu dovesti do nedostatka cinka. Pri jačem nedostatku cinka veličina plodova može biti značajno smanjena.

U našim uslovima suficit cinka nije česta pojava, a tamo gde je identifikovan, izaziva hlorozu sličnu nedostatku gvožđa, ističe stručnjak voćarstva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mikroelementi u voću Mirjana Ostojić Nedostatak bora Višak cinka Višak bora Zasad voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]