Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krajiški malinari
  • 30.10.2016. 08:00

Bez pčela nema ni naših malina - pazimo ih!

Želja da se iskoristi sav potencijal koji zemlja daje i pokaže djeci da se od rada može živjeti, odvela je Hajrudina Salkića iz Bosanske Krupe u aktivno bavljenje poljoprivredom.

Foto: Bigstockphoto/milkos
  • 7.285
  • 360
  • 0

Puno zemlje, život na selu i želja da se iskoristi sav potencijal koji zemlja daje kako bi se financijski osigurao, odvela je Hajrudina Salkića iz Bosanske Krupe u aktivno bavljenje poljoprivredom. Započeo je s jednom sortom, jednim povrćem odnosno kornišonom. Prešao je na maline, a zbog vlastitih razloga ima i stado ovaca te košnice pčela.

Hajrudin Salkić

"Trenutno imam posađeno maline 1,5 dunuma polke, Miker 2,5 dunum i fertodi 1 dunum. Ukupno je to površina zemlje oko 0,5 hektara. Sijem pšenicu, kukuruz i razno povrće: paprika, paradajz, krumpir. Povrće se koristi i u vlastitom kućanstvu, jer živim na selu", priča taj mladi poljoprivrednik.

Što više pažnje, više i uroda

Danas ima nekoliko vrsta malina i proširuje se. Polka je kontejnerski posađena još 2013. godine. Na 270 metara dužnih posađeno je 810 sadnica. Svaka sadnica je sađena na 33cm razmak jedna od druge. Iste godine Polka je dala plodove i imao je 670 kg. Druge godine od istih ti 270 metara, imao je 970 kg berbe!

Hajrudin Salkić dobitnik je naše besplatne aWEB stranice. Pogledati je možete na krajiski-malinari.com

"Polka je jednogodišnja sorta i vrlo malo je zahtjevna. Što joj se više da pažnje imat će više uroda. Što se tiče berbe tu imam svoju porodicu koja mi pomaže i par osoba koje imam za ispomoć. Čišćenje, vezanje i frezanja, obavljam sam", kaže on.

Miker je sadio iste godine. Imao je 2014. prvu berbu sa posađenih 1.200 sadnica, a urod je iznosio 1.670 kg. Naredne godine 2015. je bilo 20% više uroda!

Ovakav pristup pomogao mu je, kaže, da s porodicom uživa u plodovima njihova rada. Baviti se poljoprivredom nije nimalo lak posao, no naglašava želi biti primjer drugim poljoprivrednicima i naravno svojoj djeci koja će vidjeti da se može pošteno živjeti od svoga rada.

Na imanju ima i dva sanduka pčela. Pčele je uzeo iz razloga da mu oprašuju maline a i zbog meda, ako ga bude naravno. Njega ne planira prodavati - med je za porodicu. S obzirom da su mnoge pčele stradale zbog nekontroliranog prskanja malina, preko fejsbuka savjetuje malinare da pripaze kada prskaju voće te na taj način zaštite vrijedne pčele.

Stajsko gnojivo je najbolje gnojivo

"Osnivač sam grupe Jezerski malinari. Trenutno imamo preko 1300 članova u grupi. Cilj ove grupe je da se razmjenjuju mišljenja i daju savjeti o malinama. To su sve vrste savjeta: priprema za sadnju, sadnja malina, održavanje malinjaka, zaštita malina od štetočina. Grupa strogo naglašava malinarima da se pridržavaju prskanja zbog pčela, kako ne bi postojale posljedice", naglašava Hajrudin.

Na imanju slobodno pasu i ovce pasmine travnička pramenka. Počeo je sa 7 komada, a tijekom godina su se množile i sada ih ima 19. Janjci se najčešće prodaju i tako se dodatno zaradi.

"Za ovce sam se odlučio iz razloga što mi treba stajsko gnojivo. Ova vrsta gnojidbe je najbolja za poboljšanje vrijednosti površine na kojoj se uzgajaju poljoprivredne kulture", zaključuje Hajrudin.

Foto: Bigstockphoto/milkos; porodica Salkić


Tagovi

Hajrudin Salkić Ovce Maline Kornišon Pčele


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.