Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba Malina
  • 20.07.2022. 16:30
  • Zlatiborski okrug, Zlatibor

Berba malina: Za berače od 80 do 120 dinara po kilogramu?

Brati maline nije lako, ali nije toliko ni teško. Najteže pada velika vrućina, pa se prave česte pauze, na glavu stavljaju šeširi i mokri peškiri.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 485
  • 88
  • 0

Berba maline je pri kraju. Većina proizvođača zadovoljno trlja ruke jer je akontna otkupna cena od 500 do 550 dinara u zlatiborskom kraju. I berači su zadovoljni - od 80 do 90 dinara po kilogramu i obezbeđen smeštaj i hrana, ili 120 dinara bez hrane i smeštaja.

Na padinama Zlatibora, ispod brda Oko, u malinjaku na 50 ari i pre nego što sunce izađe, okupljaju se berači iz Užica i Čajetine.

"Deca hoće na more, a ja nemam toliko para da im to finansiram. Odmah su prihvatili da idu da beru maline i da zarade za letovanje. A i meni će dobro doći da zaradim koji dinar više. Verovatno ću ove pare potrošiti za nabavku drva za zimu, mada su i ona poskupela.", kaže iz Užica Dana Gligorijević, koja je došla da bere sa svojom decom srednjoškolcima, i dodaje da treba poraniti i po ladovini nabrati što više. 

Dobro je rodila, a i krupan je plod

"Brala sam i prošle godine ovde. Nije lako, ali nije ni teško, ali najteže pada sunce. Stavljamo šešire na glavu, mokre peškire po ramenima, ali opet je vrućina. Znoj se sliva na sve strane, ulazi u oči, uši, nos. Na svu sreću vlasnik malinjaka, mlad i fin čovek, ima razumevanja" kaže kaže Danina ćerka Katarina koja će na jasen na fakultet, i dodaje da uvek ima neko osveženje - hladna voda sa izvora ili neki sok, a ko hoće ima i piva i rakije.

Za vlasnika kaže da skuva i kafu kada neko poželi i zove berače da se češće odmaraju, naročito kada upekne sunce. Naduvao je i bazen za osveženje, a napravio je improvizovani tuš od starog kazana bojlera koji napuni vodom i zagreva se na suncu.

Cena maline - 450, 600 ili 800 dinara?

"Imam utisak da bi sve on okolo radio, samo da ne bere maline. Nažalost, on je jedan od retkih koji se tako ponaša prema beračima, jer ima i onih proizvođača maline koji gledaju samo svoj interes", kaže Katarina.

Berači kažu da nije dosadno, nekako taj posao zbliži ljude, pa svi pričaju neke svoje sudbine. Većina radi u nekoj firmi, pa kada nisu na poslu dođu da iskoriste priliku da zarade koji dinar. Mnoge žene rade u trgovini, pa su pre podne u malinjaku, a posle podne na poslu.

Kada su pri kraju, beru se svaki drugi dan

Iz Čajetine Milica Ćirović bere maline čisto iz finansijskih razloga. Samohrana je majka, radi kao čistačica u jednom kafiću u Čajetini. Njen rad počinje kada se kafić zatvori, u kasne noćne sate, a onda ujutru porani u malinjak. 

"Zaradiću dovoljno. Imaju i neke sitne maline koje niko neće da bere, pa ih berem ja i vlasnik mi plaća 200 dinara po kilogramu. Ovo je treća godina da berem kod njega i prezadovoljna sam", kaže Ćirovićeva.

Bere se od 30 do 55 kg neto maline, ali najbitnije je da se obere sve što je planirano za taj dan. Sada kada je malina pri kraju bere se svaki drugi dan.

Poznate otkupne cene maline, a i cena rada berača?

Vlasnik malinjaka je zadovoljan radom berača, ali ne baš i rodom. Proše godine je bilo više maline, a sadašnji manji rod je posledica prošlogodišnje suše, a i suše ove godine. Svuda okolo je padala kiša, bilo je i nevremena, a ovde je samo jednom pala i to pet minuta, što je nedovoljno. Pitanje je kakve će biti posledice iduće godine.


Foto prilog


Tagovi

Zlatibor Berba malina Malinjak Gajbice Cena maline Dana Gligorijević Milica Ćirović


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta