Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruške
  • 21.09.2020. 15:00

Berba krušaka u većini zemalja gotova - mraz i kiša smanjili prinose

Zemlje poput Nizozemske, Belgije i Francuske zabilježile su istu ili veću proizvodnju krušaka dok su one južnije izvijestile o njenom padu.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 57
  • 160
  • 0

Berba krušaka ili je pred završetkom ili već završena, a prema predviđanjima, proizvodnja u Europi je već sada veća za 12% u odnosu na prošlu godinu. No i dalje ostaje 4% ispod četvorogodišnjeg prosjeka, u razdoblju između 2015. i 2018. godine.

Zemlje poput Nizozemske, Belgije i Francuske zabilježile su istu ili veću proizvodnju dok su one južnije izvijestile o njenom padu, piše FreshPlaza.

U Nizozemskoj i Belgiji berba već gotova

U Nizozemskoj su kruške već u skladištima. Količine su u skladu sa prethodnim procjenama, a u nekim dijelovima zabilježeni su veći prinosi, najčešće tamo gdje su obrane do kraja avgusta. 

Što se tiče tržišta, ono se trenutno nalazi pod pritiskom, a cijene ovoga voća neprestano padaju. No, trgovci vjeruju kako će se situacija ubrzo stabilizovati. 

Vremenske neprilike pomutile i tržište šljiva: Neke zemlje krenule i u raniju berbu

Većina belgijskih krušaka takođe je pobrana uprkos mjerama protiv korone koje su uzgajivači bili prisiljeni sprovoditi. Voćari i trgovci zadovoljni su kvalitetom, zahvaljujući većem razdoblju sunčanih sati, u odnosu na prošlu godinu. 

U Italiji proizvodnja veća za 12%  

Prema prognozama OECD-a, u Italiji, jednoj od najvećih proizvođača ovoga voća, proizvodnja bi trebala iznositi 2.199.000 tona što je porast od 12% u odnosu na 2019. koja je bila dosta loša. Međutim, proizvodnja je i dalje manja (za 4%) od četvorogodišnjeg prosjeka.

Glavni razlog su ozbiljna oštećenja na plodovima uzrokovana proljetnim mrazevima, kišom tokom cvjetanja i gradom u vrijeme razvoja ploda. 

Međutim, trgovci smatraju da je mjesec novembar taj koji će dati prve prave odgovore u vezi sa najprodavanijima, Abate čija je proizvodnja prema prvim procjenama manja za 35% u odnosu na 2018. Što se tiče preostalih sorti, berba i prodaja sorte Carmen su završeni, većina serija Santa Marije je uskladištena dok je Williams dobrog izgleda i prinosa te je u skladu sa periodom između 2016. i 2018. 

Dojčinović: Berba krušaka kasni, uskoro će biti objavljene cijene ispod kojih se ne bi trebala prodavati

Kada je riječ o Njemačkoj, Italija dominira snabdjevenošću na veleprodajnom tržištu Santa Marijom, a Abate Fetel takođe se proširio posljednjih sedmica. Što se tiče domaćeg uzgoja, vrijedi spomenuti snažno širenje sorte Xenia

Pad proizvodnje u Španiji

Španija i Portugal zabilježile su pad proizvodnje kao rezultat klimatskih i okolišnih promjena.

Prve ovogodišnje kruške sorte Limonera na špansko tržište došle su krajem 8. mjeseca, a Blanquilla se na policama pojavila oko 15. septembra.

Sezona je započela otprilike u isto vrijeme kao i prošle godine. Zbog jakih pljuskova zabilježenih u proljeće, ovogodišnja će proizvodnja pasti između 4 - 5%, zavisno od sorte i uzgojnog područja. Očekuje se količina od oko 300.000 tona.

Opasnost u berbi voća: Šta kod uboda osa, pčela i stršljena te kako ih izbjeći?

Međutim, sektor očekuje da će se potražnja znatno povećati od treće nedjelje septembra jer je sezona koštičavog voća završila dvije sedmice ranije zbog značajnog pada ponude.

Ostatak svijeta

U Sjedinjenim državama zabilježen je blagi porast udjela ekološki uzgojenih krušaka dok su u Južnoj Africi izgledi za novu sezonu pozitivni zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima. Kina je zabilježila manju proizvodnju, a sorte Crown je manje za 70%.

U Australiji su po prvi put posadili sortu QTee, novu aromatičnu crvenu krušku koja je porijeklom iz Norveške. Prema najnovijim podacima kompanije Hort Innovation, ukupna količina manja je za 4% i iznosi 114.496 tona. Izvoz se takođe smanjio za 26% u količinskom smislu i za 16% u vrijednosnom. Čak 34% od ukupne ovogodišnje proizvodnje otišlo je na preradu. 


Tagovi

Proizvodnja krušaka Uzgoj Prinosi Berba Italija Španija Mraz Kiša Tržište Cijena


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]