Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 21.06.2022. 13:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Berba "crnog zlata" - da li cena ostaje fiksna?

Mladi voćar iz Padine Aleksej Holik koji ima samo 19 godina je zajedno sa svojim ocem Željkom zasadio borovnicu na površini nešto manjoj od jednog hektara, a berba je već uveliko krenula.

Foto: Lidija Pribelja
  • 992
  • 199
  • 0

Selo Padina u opštini Kovačica, nedaleko od grada Pančeva je poznato kao ratarski kraj u kome se najviše gaje žitarice ali i uljarice dok je voćarstvo kao takvo nešto slabije zastupljeno.

Mladi poljoprivrednik iz ovog sela Aleksej Holik, pre tri godine odlučio se na jedan neobičan potez - da zajedno sa svojim ocem Željkom napravi malu plantažicu borovice na površini od 57 ari u okviru svog registrovanog poljoprivrednog gazdistva. Takođe su i korisnici subvencija za poljoprivrednike.

"Borovnice su posađene 2019. godine. Prošle godine smo imali prvu berbu gde smo ubrali oko 1.100 kilograma. Druga berba je već u toku. Za sada smo zadovoljni prinosom i kvalitetom borovnice. Očekujemo da će nam se ove godine celokupan rod udvostručiti", kaže mladi domaćin.

Aleksej Holik sa svojim proizvodom

Što se tiče otkupne cene, za borovnicu se zna da je ona manje - više fiksna i da se kreće od pet do šest evra po kilogramu.

"Na početku sezone, otkupna cena je nešto veća iz prostog razloga jer još uvek nema toliko borovnice na tržištu dok cena polako pada kako se sezona zahuhtava", kaže Holik i dodaje da se nada da će ovogodišnji rod prodati po ceni od pet evra po kilogramu, iako će po svemu sudeći biti manja od željene. Ovogodišnji rod još uvek nisu prodali ali se nadaju dobroj ponudi.

"Svoje borovnice prodajemo hladnjači u Grockoj i jednoj manjoj prodavnici u Padini u korpicama od po 150 ili 300 grama. Naravno, naše borovnice prodajemo i na kućnom pragu po ceni od 1.000 dinara po kilogramu. U Padini, naše gazdinstvo jedino nudi svežu borovnicu. Ljudi nas prepoznaju po kvalitetu i jako nam je drago što su zadovoljni našim bobicama", naglašava naš sagovornik.

Svi uslovi obezbeđeni

Plac na kom se nalaze zasađene borovnice ima regulisano navodnjavanje sistemom "kap po kap" kao nedavno završeni sistem za protivgradnu zaštitu na koji je mladi voćar posebno ponosan. Posadio je sadnice sorte "duke" koje se sve ručno beru kada dođe sezona, jer svaka bobica dozreva nezavisno od ostalih na grančici.

"Do sada nismo imali nikakvih problema sa nepovoljnim klimatskim prilikama usled regulisanih sistema za održavanje, a naši berači nam pomažu da ispoštujemo optimalno vreme za berbu", napominje Holik.

Voda u gajenju borovnice - potcenjen resurs

Borovnice su zahvalne za održavanje i trpe rane mrazeve, pa im nešto veća temperaturna kolebanja ne predstavljaju problem, kao na primer kajsijama ili breskvama. Doduše, uopšte nije lako raditi sa njima i potreban je ozbiljan trud oko nege ovih biljaka.

S obzirom da su prirodnim poreklom sa nešto većih nadmorskih visina i sirmašnijeg zemljišta, da bi uspele, zemljište se moralo malo usput zakiseliti, što je i naš sagovornik potvrdio.

"U početku smo imali problema poput toga da sistem za navodnjavanje nismo razvili na vreme, pa smo onda morali sa cisternom da šetamo od biljke do biljke i ručno je zalivamo, do nekih sitnih grešaka usled nedovoljnog poznavanja materije o gajenju borovnica, ali nekih većih problema nismo imali", seća se naš sagovornik i dodaje da su razmišljali i o širenju svojih kapaciteta za sličnu površinu, nešto malo veću od 1,2 hektara.

Poseduju "kap po kap" sistem za navodnjavanje i protivgradnu mrežu

"U proseku je potrebno pet do šest godina kako bi sadnice borovnice dostigle svoju zrelost i produkovale pun rod. Nadam se da će tako i biti, s obzirom na to da je ovo moja treća godina kako se angažujem oko njih. Verujem da mi avantura sa ovim bobicama tek predstoji, jer ne planiram da odem u grad. Još uvek učim, ali znam da će mi se sav trud jednog dana isplatiti", zaključuje Holik.


Foto prilog


Tagovi

Berba borovnice Voćarstvo Aleksej Holig Cena borovnice Padina


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić