Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli drvotočac
  • 13.07.2022. 12:00

Beli drvotočac: Kako se rešiti ove gusenice u voćnjacima?

Štetu nanose larve drvotočca na granama i deblu, kao i na mladim izdancima. Napadnute grane su slabe, krhke, usled jačeg vetra pucaju i lome se, a napadnuti izdanci se suše.

Foto: Bojan Kecman
  • 524
  • 37
  • 1

Beli drvotočac (Zeuzera pyrina) je štetočina šuma, ali već nekoliko godina izaziva štete i na voću na području Pomoravskog okruga, naročito na orahu, ali bilo je pojave i u zasadima dunje. Šteta koju prouzrokuje veća je u mladim zasadima sa gušćom sadnjom.

"Drvotočac generaciju razvije za dve do tri godine", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Jagodina Ljiljana Jeremić.

Životni ciklus

Kako kaže stručnjak, leptiri izleću od sredine juna do kraja avgusta i lete u toku noći. Odrasli leptiri se ne hrane i žive od osam do 10 dana. Ženka polaže oko 1000 jaja na skrivena mesta, u pukotine kore, a ponekad i u zemljište. Sadnice se zaraze najčešće još u rastilu, a ukoliko se kalemi ne obavlja se hemijska zaštita.

"Embrionski razvoj jaja traje sedam do 23 dana i iz njih se razvijaju gusenice. Gusenice ostaju u svilenkastom kokonu iz kog izlaze u zoru ili u sumrak. One se ubušuju u grančice na njihovim vršnim delovima i dalje buše hodnike prema dole. Povremeno izlaze iz bušotine i ubušuju se u nove deblje grančice, a naredne godine gusenice se spuštaju sve niže i dolaze do debelih grana, pa čak i do stabla", kaže savetodavac i dodaje da se treće godine od aprila do juna gusenice kokone na samom izlasku iz hodnika, tako da posle izlaska leptira iz rupe vire prazne košuljice.

Larve nanose štetu na granama, deblu, a i na mladim izdancima

Štetu nanose larve na granama i deblu, kao i na mladim izdancima. Napadnute grane su slabe, krhke, usled jačeg vetra pucaju i lome se, a napadnuti izdanci se suše. Njihovo prisustvo se prepoznaje po izmetu, koji izbacuju pri ulaznom otvoru.

"Ako su napadnuta mlada stabla dovoljna je jedna gusenica da celo strada. Trogodišnja stabla mogu izgubiti deo strukture I može doći do lomljenja. Pored toga može doći na mestima gde su ulazne rupe i do pojave nekih prouzrokovača bolesti", kaže Jeremićeva.

Kako ga suzbiti?

Hemijsko suzbijanje drvotočca je vrlo teško zbog skrivenog života larvi.

"Najbolji rezultati su postignuti postavljanjem lovnih klopki u zasadu. U junu ili julu, kada se pojavljuje leptir i polaže jaja, treba postaviti feromonske klopke. Za jedan hektar potrebno je postaviti pet do 10 klopki po hektaru. Zaražene grane treba odstraniti i zapaliti", kaže savetodavac i dodaje da stara zaražena stabla treba izvaditi iz zemljišta i spaliti jer je ono izvor zaraze za mlada stabla.

Beli drvotočac: Opasnost za voćnjake - dovoljna jedna gusenica da uništi stablo

Podsetimo da na brojnost leptira može da se utiče i primenom insekticida koji se koriste protiv smotavca jabuke i ostalih štetočina, ali je problem duži period polaganja jaja, zbog čega je potrebno stalno praćenje stabala i njihovog zdravstvenog stanja. Ako se insekticidi primene u momentu izlaska gusenica ili kada su plitko, ispod kore, moguća je dobra zaštita sa insekticidima na bazi hlorpirifosa.

U slučaju dubljeg ubušivanja gusenice u srž stabla, odnosno, kada se već napravi hodnik, najbolje je da se proširi ulazna rupa, gde izlazi izmet, i da se injektiraju insekticidi koji uništavaju štetočinu. Otvor je potrebno zatvoriti voskom. Ako proizvođač ne želi da ubrizga insekticid, može da se koristi vata natopljena u benzin ili hloroform, koja se takođe zatvori voskom.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Beli drvotočac Zauzera pyrina Štetočina voća Leptir Ljiljana Jeremić Larve drvotočca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva