Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštičavo voće
  • 26.11.2019. 08:00

Badem dobro uspeva i na tlu lošijeg kvaliteta - ključna agrotehnika

Kod nas se najviše primenjuju sejanci gorkog badema, breskve i hibrid badem i breskva, tzv. GF 677. Kao podloga dobro podnosi sušu, a otporan je i prema hlorozi (nedostatku gvožđa).

Foto: Pixabay/ajcespedes
  • 2.215
  • 203
  • 0

Po svojim (morfološkim) osobinama, najsličniji je breskvi i kajsiji. Za razliku od ostalih vrsta iz ove grupe, u ishrani se koristi semenka iz koštice, a ne mesnati deo ploda.

O uslovima gajenja, izboru sorte, podloge i agrotehnici ovog voća, za Agroklub je govorio diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Danko Petrović, iz PSSS Kragujevac.

Najbolje je zemljište neutralne reakcije

Za podizanje zasada, treba odabrati duboka drenirana laka tla, bogata humusom, približno neutralne reakcije. Na onima lošijeg kvaliteta, moguće je gajenje, uz primenu svih agrotehničkih mera u optimalnom roku. Ne podnosi zabarena i podvodna zemljišta. 

Može uspešno da se gaji na različitim nadmorskim visinama. "Iznad 1.000 m ne uspeva zbog velike vlage i temperaturnih uslova. Najbolje rezultate u proizvodnji u postojećim klimatskim uslovima (uz primenu kompletne agrotehnike) može dati do 400 metara", objašnjava Petrović.

Tokom proizvodnog ciklusa primenjuju se iste mere - đubrenje, rezidba, zaštita, navodnjavanje, održavanje zemljišta, berba, kao i kod ostalog voća ove vrste. Razlikuje se od breskve, kako kaže, samo berba koja se izvodi mašinski sa tresačima.

Badem: Veoma zdrav i hranljiv, a zapostavljen

Važno je da u fazi intenzivnog porasta letorasta i plodova,  prema njegovim rečima, ima dovoljnu količinu vlage u zemljištu. Biljke veoma  povoljno reaguju na navodnjavanje, kojim se održava nivo vlage na optimalnom nivou. "Pravilnim navodnjavanjem, prinosi mogu da se povećaju i do 40 odsto. Zahvaljujući izuzetno razvijenom i dubokom korenovom sistemu, veoma dobro podnosi sušu", objašnjava on.

 Izbor odgovarajućih podloga

Kod gajenja, primenjuju se razne podloge: breskva, hibrid breskve i badema, kao i šljiva. Kod nas se najviše primenjuju sejanci gorkog badema, breskve i hibrid badem i breskva, tzv. GF 677.  Kao podloga dobro podnosi sušu, a otporan je i prema hlorozi (nedostatku gvožđa). Prema rečima ovog stručnjaka, pored njega, u obzir dolazi sejanac vinogradarske breskve jer je bujan i otporan na sušu. Na toj podlozi, rano rodi, ali zato ima kraći vek trajanja. 

U intenzivnom uzgoju, primenjuje se više gajenih oblika, a preovlađuju prostorni. Preporučuje se oblik vaze sa tri ili najviše četiri primarne skeletne grane koje međusobno zatvaraju ugao od 120° ili ređe 90°. "Visina debla je oko 90 cm, a primarne skeletne grane međusobno su razmaknute na 10 - 15 cm i zatvaraju ugao od 45°. Pri sadnji, jednogodišnje sadnice se prekrate na 100 cm visine, a skelet se oblikuje iznad 85 - 90 cm", objašnjava Petrović. Badem se uobičajeno sadi na rastojanju 6 x 4m ili 5 x 4 m.

Preporuka je posaditi dve sorte oprašivača

Sorte: markona, nonparej i teksas zaslužuju posebnu pažnju u kontinentalnom delu, a mogu se sresti i filipo ćeo, feradiel, feranjez, ferostar, troito, fradalio grande, nikitski kasnocvetajući, čarski krasni, soltinski, primorski, knez Črnomir i tuono. 

U zasadu, mora da se vodi računa o oprašivačima za osnovnu sortu. Preporuka je posaditi dve sorte oprašivača i to 10 - 15 odsto od ukupnog broja biljaka, dodaje savetodavac.


Tagovi

Uzgoj badema Koštičavo voće Danko Petrović Sejanci gorkog badema Oprašivači za osnovnu sortu


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]