Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavost
  • 22.04.2020. 18:00

April i maj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

Poslije padavina i uz optimalne temperature od 20 do 25°C nastaju povoljni uslovi za krastavost jabuke i kruške. To je jedna od važnijih i najštetnijih bolesti koja smanjuje kvalitet i količinu uroda.

Foto: Depositphotos/_Vilor
  • 503
  • 48
  • 0

Krastavost jabuke i kruške je jedna od važnijih i najštetnijih bolesti koja smanjuje kvalitet i količinu uroda. Kod jabuke uzrokuje je gljiva Venturia inaequalis, a kruške Venturia pyrina.

Gotovo je cijeli program zaštite jabuke kod nas prilagođen suzbijanju ove bolesti što dovoljno govori i o troškovima koji odlaze na tretiranje, kojih bude od 15 do 20 puta.

Infekcije pri 20°C uz vlagu lista u trajanju od 9 sati

Poslije padavina nastaju povoljni uslovi za razvoj ove bolesti uz optimalne temperature od 20 do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan 9 sati kako bi došlo do infekcije. Kasnije se patogen širi sa zaraženih na zdrave organe biljke tokom vegetacije putem konidija.

Vremenski uslovi u aprilu i maju su najpogodniji za razvoj i širenje bolesti, čemu doprinosi i gusti sklop sadnje jer se tada zaraza lakše širi. 

Krastavost se javlja na lišću, cvjetnoj loži i peteljci cvijeta u obliku tačkica, ali ovi početni simptomi često prođu nezapaženo. Kasnije tačkice postaju hrđavocrne okruglaste pjege s nejasnim ivicama koje podsjećaju na krastu po čemu je bolest i dobila naziv.

Pjege se ponekad spajaju u veće te prekrivaju lišće, ono postaje kržljavo i na kraju opada. Dok su listovi još mladi tada su najosjetljiviji. Na plodovima se takođe manifestuje u obliku pjega, koje oplutave i raspucaju se, a oni kako stare, tako postaju sve više otporni.

Zaraza lista kod kruške javlja se vrlo rano dok je još uvijen zbog čega se pjege nalaze uz glavnu žilu. Ranu i jaku zarazu plodova prate deformacije i pucanje tkiva koje je izraženije nego kod jabuke.

Prezimljavanje gljivice - kod kruške bitna razlika u odnosu na jabuku

Gljiva prezimljava u otpalom lišću i plodovima pa je važna higijena voćnjaka i sakupljanje otpalog lišća kao i njegovo iznošenje iz zasada. Ukoliko se bolest pokaže na jednom stablu, potrebno je tretirati cijeli voćnjak jer se bolest širi s jednog na drugo. Važno je osigurati i prozračnost krošnje kako bi se smanjila vlaga, a to se postiže orezivanjem.  

Osim hemijskih preparata odnosno fungicida postoje i prirodni, poput preparata od gorušice u prahu i preslice.

Kako suzbiti čađavu krastavost jabuke?

Kod kruške postoji jedna razlika u odnosu na jabuku koja je vrlo važna u zaštiti. Micelij krastavosti kod kruške prezimljuje u kori mladih grančica iz kojih se odmah u rano proljeće razvijaju konidije pa se događa da plodovi budu zaraženi već pri samom zametanju. Stoga se preporučuje mlade plodove zaštititi tokom najranijeg razvoja.

U proljeće, prije cvjetanja, stabla se mogu tretirati preparatima na bazi bakra. Za tretmane se mogu korsititi i narodne metode. Slabi rastvor kalijum permangana se može koristiti za dezinfekciju i preventivno tretiranje stabla jabuke.


Tagovi

Krastavost jabuke Kratavost kruške Venturia inaequalis Venturia pyrina Zaštita jabuke Zaštita kruške Gljivične bolesti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...