Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje kajsije
  • 30.01.2019. 14:30

Apopleksija kajsije: Kako je prepoznati, sprečiti i lečiti?

Da bi se štete od apopleksije umanjile ili potpuno otklonile, na osnovu determinisanih i utvrđenih uzročnika, potrebno je sprovoditi odgovarajuće preventivne ili kurativne mere zaštite.

Foto: Pixabay/_Alicija_
  • 5.233
  • 89
  • 0

Termin apopleksija označava iznenadno, prevremeno sušenje stabala kod intenzivnog gajenja kajsije.

Reč je o kompleksnoj pojavi, koja zavisi od niza faktora koji, pojedinačno ili zajedno, utiču na njeno ispoljavanje. Ta pojava je najveći problem u proizvodnji kajsije i dovodi u pitanje ekonomsku opravdanost, uopšte, gajenja pomenute voćke.

Simptomi prevremenog sušenja stabala kajsije

Simptomi mogu biti različiti u zavisnosti od toga šta je uzročnik te pojave. Oni se manifestuju u vidu spoljašnjih promena na stablu, kao i unutrašnjih anatomskih promena. Najtipičnija spoljašnja promena koja se zapaža je sušenje lišća. Lišće se prvo uvija, zatim naglo vene i suši se. Sušenje se najčešće dešava u proleće, odmah nakon cvetanja ili nešto kasnije u toku vegetacije, obično u maju ili junu. Sušenje može da nastupi u roku od nekoliko dana, na delu krune ili u celoj kruni. Ponekad se sušenje dešava etapno u toku jedne ili više godina. Sušenju može da prethodi pojava hloroze lišća u prethodnoj vegetaciji ili raniji završetak vegetacije u jesen prethodne godine. Najčešće se javlja kod stabala starosti od pet do 20 godina.

Na preseku grana ili debla zahvaćenih sušenjem uočava se da tkiva (floem, kambijum i ksilem) dobijaju smeđu boju. Širenjem promene boje tkiva, naročito kada je nastalo kružno oštećenje tkiva, dolazi do prekida cirkulacije sokova i naglog sušenja oštećenih grana ili čitavih stabala. Ako je zahvaćen samo deo grane, kao simptomi se mogu pojaviti ispucalost kore, stvaranje rak-rana i pojava smolotočine. Ima slučajeva da povređeno mesto zaraste i da takvo stablo relativno dugo živi i normalno rađa.

Uzročnici apopleksije

U literaturi postoje dva pristupa objašnjenju pojave prevremenog sušenja stabala kajsije. U istočnoj i srednjoj Evropi se smatra da je primarni uzrok apopleksije ekološko-fiziološke prirode. U zapadnoj Evropi, Americi i Australiji na prvo mesto se stavljaju patogeni kao uzrok sušenja stabala. Prema savremenom shvatanju pojave prevremenog sušenja stabala kajsije, umesto opšteg termina "apopleksija", potrebno je identifikovati uzročnika sušenja i koristiti precizne dijagnoze kao na primer bakteriozni rak, citosporoza, verticilioza i slično.

Koji faktori utiču na prevremeno sušenje stabla kajsije?

Na pojavu prevremenog sušenja kajsije utiče veliki broj faktora ekološko-fiziološke prirode od kojih su najznačajniji: izmrzavanje, suša, suvišna vlažnost zemljišta, nedovoljno kompatibilne podloge, nedovoljna i neblagovremena primena agrotehničkih mere.

Mere zaštite

Prevremeno sušenje stabala kajsije može da se spreči ili barem umanji isključivo primenom preventivnih mera.

Da bi se štete od apopleksije umanjile ili potpuno otklonile, na osnovu determinisanih i utvrđenih uzročnika, neophodno je sprovoditi odgovarajuće preventivne ili kurativne mere zaštite. Neke od mera bi bile:

  • sadnja kajsije na zemljištu gde je odgovarajući nivo podzemnih voda; 
  • biranje i selekcija sorti sa dužim mirovanjem;
  • biranje kompatibilnih podloga sa dužim mirovanjem koje će uticati na epibiota;
  • odgovarajuća visina kalemljenja;
  • pravilna i blagovremena primena agrotehničkih mera;
  •  sprečavanje nastajanja povreda preko kojih bi se ostvarila zaraza
  • uklanjanje, spaljivanje i uništavanje zaraženih delova.

Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Kajsija Apopleksija Uzgoj Sušenje Prevremeno sušenje Voće Preventivne mere


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Bekir je diplomirani inženjer opšte poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Posebno ga interesuje autohtona genetika svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D