Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena jagodičastog voća
  • 22.07.2019. 11:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vesela, Bugojno

Amra Peco-Ugarak uništila dio zasada jagodičastog voća - počela uzgajati i povrće

Amra Peco- Ugarak je dosad probala uzgajati različite vrste jagodičastog voća, ali iz različitih razloga je i uništavala zasade. Trenutno ima četiri dunuma maline, pola dunuma crvene ribizle i dunum crne ribizle, koji planira uništiti. Na preostalom dijelu parcele od 7,5 dunuma je zasadila krompir, kukuruz šećerac i papriku rogu za prodaju.

Foto: Naila Čaušević/Arhiva Amre Peco-Ugarak
  • 417
  • 78
  • 1

Amra Peco-Ugarak živi u bugojanskom naselju Vesela, a od 2005. godine se bavi proizvodnjom jagodičastog voća. Zajedno sa suprugom Dževadom i dvjema kćerkama je među prvima zasadila malinu na dva dunuma zemljišta, a njen poljoprivredni projekat se kroz godine mijenjao, prilagođavali su se potrebama tržišta i mijenjali zasade različitih vrsta jagodičastog voća. Do sada je uzgajala različite sorte maline, jagodu, šumsku jagodu, crvenu i  crnu ribizlu, a rekla nam i zbog čega je odustala od pojedinih vrsta ovog voća, te šta planira ubuduće uzgajati.

Uništila zasade jagoda, malina i ribizla

"Od 2005. godine se bavim uzgojem jagodičastog voća. Imala sam malinu, jagodu, šumsku jagodu i ribizlu. Zbog cijena i lošeg vremena u vrijeme kad jagoda zrije, uništila sam zasade jagoda. Prošle godine sam uništila i dva dunuma maline radi cijene i nedostatka radne snage, jer nema isplativosti ako se plaća sve što se uradi. Ove godine ću uništiti i dunum crne ribizle. U proljeće sam posadila krompir, papriku rogu i kukuruz šećerac za prodaju, da probam kako ce to ići,  jer povrće se konzumira svaki da . Ako budem u mogućnosti voljela bi nabaviti i plastenik", kaže Amra.

Crnu ribizlu su distribuirali preko poznanika i prijatelja

Sve gore navedeno Amra uzgaja na parceli površine 7,5 dunuma, a u poslovima učestvuje cijela porodica i radnici u sezoni berbe. Pored crne ribizle koja se pokazala lošim izborom za naše podneblje, pošto mraz padne na nju i uništi većinu uroda, posadila je i pola dunuma crvene ribizile, koja tek iduće godine treba dati svoje prve plodove. Na području općine Bugojno nema ni organiziranog otkupa crne ribizle, pa su Amra i njena porodica istu distribuirali preko poznanika i prijatelja. Sve su to razlozi zbog kojih porodica Ugarak planira uništiti ovaj zasad.

Od bavljenja poljoprivredom školovala kćeri

"Cijena jagodičastog voća ekstremno se mijenja iz godine u godinu,  tako da ne možeš predvidjeti kako ćeš proći sa zaradom. Ja imam običaj reći "ovo je fabrika pod otvorenim nebom". Tako da kvalitet i količina roda zavise od vremenskih prilika i čovjekovog ulaganja u zaštitu, te vremena provedenog radeći u zasadu. To je i jedan od razloga zašto uzgajma više sorti maline, trenutno u zasadu imam oko dva dunuma krupne maline (sorte Tulamin, Kaskada i Oktavia), te dva dunuma sorte Polka", dodaje Peco-Ugarak.

Amra navodi da je od bavljenja poljoprivredom školovala svoje dvije kćerke, obje su zahvaljujući tome završile srednju školu u Sarajevu, a nastavile su i fakultetsko obrazovanje tamo. Sada ne zna da li bi uspjela, jer se cijena jagodičastog voća ekstremno mijenja, a vremenske prilike preko noći unište zasad, pa proizvođač često puta ostane u minusu u odnosu na uloženi novac. Ona od poljoprivrede ne namjerava odustati, pa je odlučila pokušati sa proizvodnjom povrća.  


Fotoprilog


Tagovi

Amra Peco- Ugarak Bugojno Vesela Uzgoj ribizle Proizvodnja povrća Uzgoj maline Jagodičasto voće Cijena


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.