Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Freziranje voćnjaka
  • 08.09.2018. 16:30

Agrotehnička mera: Freziranje u mladom voćnjaku

Svaki mladi zasad prvih nekoliko godina prolazi svoje najteže razdoblje, a to je takmičenje sa korovima, da bi došao do ozuzetno potrebnih materija za rast i razvoj.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 4.825
  • 161
  • 1

Freziranje voćnjaka jedna je od najvažnijih agrotehničkih mera u voćarstvu, pa joj treba posvetiti izrazito veliku pažnju. Može da se obavi kombinacijom rada sa dve freze - prva je ona klasična, traktorska freza (na primer širine dva metra), a druga, nešto tehnološki novija mašina - freza za obradu prostora između voćaka unutar reda.

Koren korova "krade" vodu i nutrijente korenu mladih voćki

Svaki mladi zasad prvih nekoliko godina prolazi svoje najteže razdoblje, a to je takmičenje sa korovima da bi došao do izuzetno potrebnih materija za rast i razvoj. Ta mu je borba vrlo teška prve dve godine, s obzirom na to da su sadnice voćaka sa vrlo malim volumenom korena, koji im značajno ograničava prostor iz kojeg crpe vodu i nutrijente. Ako tome pridodamo travu i korove, čije je korenje uglavnom iznad zone korena mlade voćke, shvatamo da je naša mlada voćka u dodatnom problemu. 

Sva kiša koja pada na zemlju prvo prolazi "preko" korenja korova, kojima je takođe potrebna voda za razvoj - istu troše, rastu, razvijaju više korenja, što na kraju rezultuje značajno manjom količinom vode za koren mlade voćke. Ista stvar važi i za nutrijente. Mineralna đubriva (često čak i stajnjak) primenjuje se površinski, te je potrebno izuzetno dugo vremena da se hraniva "spuste" u zemljište na nivo na kojoj željene voćke imaju glavninu svoga korenja.

Freziranje rešava korove, ali i staništa glodara

Freziranje voćnjaka eliminiše te najznačajnije probleme. Uništavanjem korova u prostoru između redova, te prostoru unutar reda, oslobađamo vodu i nutrijente za naš mladi zasad, koji onda neometano razvija svoj koren, te puno brže ostvaruje svoj maksimalni potencijal. Dodatne prednosti frezirnja voćnjaka su u stvaranju rahlog, prozračnog sloja zemlje, kojim se dodatno povećava biološki potencijal zemljišta za rast i razvoj željene kulture. 

Dvostruka dobrobit za mlade voćke 

U ekološkoj poljoprivredi značajna je i činjenica da se freziranjem uništavaju staništa glodara (miševa, voluharica) pod zemljom, rešavajući nas tako muka oko pregriženog korenja i suvih voćaka.

Značajna mera u ekološkoj poljoprivredi

Kombinacijom ove dve freze moguće je eliminisati i do 95% trava i korova iz voćnjaka, što je značajan poduhvat. U ekološkoj poljoprivredi, konkretnije, voćarstvu, taj zahvat dodatno dobija na značaju, jer mu je alternativa (u prostoru unutar reda) košenje - značajno lošija agrotehnička mera u pogledu koristi za biljku. 

U konvencionalnom voćarstvu popularna je primena totalnih herbicida kojima se uništavaju korovi, ali se takođe i nepovratno narušava struktura zemljišta - bukvalno se zemljište truje materijama koje su biološki nerazgradive. Buduće generacije će imati značajne probleme da saniraju posledice upotrebe takvih sredstava, pa je potrebno ulagati sve veće napore kako bi se takva praksa prestala upotrebljavati.

Sav posao u jednom prohodu

Idealan primer održavanja zemljišta u voćnjaku postiže se korišćenjem freze pipalice na prednjoj hidraulici, te klasične freze na zadnjoj hidraulici. Korišćenjem freze sa pipalicom napred značajno je olakšan rad u odnosu na korišćenje iste mašine iza, s obzirom na to da više nema potrebe okretati se iza traktora. U jednom prohodu obrađujemo zonu oko voćaka, kao i prostor između redova. 

Kombinacijom ove dve freze moguće je eliminisati i do 95% trava i korova iz voćnjaka, što je značajan poduhvat.

Prilagođavanjem mašina međurednom razmaku moguće je postići to da u dva prolaska pokrijemo ceo prostor između dva reda, što je nešto čemu bi svaki voćar trebalo da teži. Takvom vrstom rada povećavamo efikasnost - štedimo vreme (i novac), a osećamo se mnogo bolje znajući da je plod našeg rada kvalitetno obrađeno zemljište sposobno da apsorbuje maksimalne količine vode i nutrijenata potrebnih za razvoj naših voćaka. 

Kako to izgleda, pogledajte u videu: 


Tagovi

Freziranje Međuredno freziranje Korov Agrotehnička mera Freza pipalica


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Agropreduzetnik koji brine o sopstvenim zasadima, a uz to obavlja i usluge održavanja tuđih voćnjaka, koji su još lepši kroz objektiv video kamere, koju zajedno sa svojom suprugom Ivanom koristi za izradu promotivnih video materijala.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.