Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvojezgreni traktor
  • 16.10.2018. 10:15

2 u 1 akcija: Freziranje i malčiranje voćnjaka kombinacijom dve mašine

Kako izgleda kad su na traktor zakačene dve mašine - freza i malčer, pogledajte i u videu!

Foto: OPG HAHA
  • 5.903
  • 314
  • 0

Freziranje i malčiranje voćnjaka dve su glavne agrotehničke mere danas prisutne u svim voćnjacima, a obavljanje obe radnje istovremeno predstavlja vrhunac u održavanju trajnih zasada. 

U dole priloženom videu možete pogledati kako to tačno izgleda u praksi, kada je na prednji hidraulik traktora zakačen malčer, a na zadnji freza sa pipalicom. Prilagođavanjem širine mašina (radni zahvat malčera + radni zahvat freze), moguće je postići da se celokupni voćnjak obradi u dva prohoda, što je zapravo san svakog voćara.

Agrotehnička mera: Freziranje u mladom voćnjaku

Ušteda vremena i novca

Ovakvom vrstom rada moguće je uštedeti značajne količine vremena, ali i novca. Malčer bi uvek trebalo da bude u kombinaciji sa frezom ili atomizerom. To efektivno znači da smo iz plana rada izbacili vreme potrebno za malčiranje, s obzirom na to da je malčer uvek "usput" zakačen za traktor dok obavljamo radnje frezanja i prskanja voćnjaka. Malčiranje nam je postalo "besplatno", jer ne košta vreme, a utrošak goriva u ovakvom radu je takođe smanjen.

Radnje u voćnjaku potrebno obaviti u što kraćem roku

Mnogi će reći da je investicija u traktor koji ima prednji kardan i hidraulik pozamašna, te neisplativa, ali zbog trenutnih agrometeoroloških uslova poslednjih nekoliko godina, moglo bi se reći da je sve radnje u voćnjaku potrebno obaviti u što kraćem roku. "Vožnja" dve mašine u isto vreme značajno ubrzava rad, te tako omogućava da se svi zahvati odrade u optimalnim uslovima. 

Malčiranje mladog zasada oraha malčerom ispred traktora

Kao i u svakom poslu, a tako i u poljoprivredi, motiv za svakodnevni rad često leži u efikasnosti. Ako nismo efikasni, puno je teže ispuniti ciljeve koji su pred nama, a osećaj koji nas prati za vreme radnog vremena često nas sputava u obavljanju potrebnih aktivnosti. Uz povećanu efikasnost, ne samo da dobijamo na vremenu i kvalitetu obavljenog posla, već se u nama javlja pozitivan osećaj, koji nam pomaže da prebrodimo sve nedaće koje se nađu pred nama. Uz takav pristup radu uspeh je - zagarantovan.


Tagovi

Malčiranje Freziranje Voćnjak Prednji kardan Hidraulika Traktor


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Agropreduzetnik koji brine o sopstvenim zasadima, a uz to obavlja i usluge održavanja tuđih voćnjaka, koji su još lepši kroz objektiv video kamere, koju zajedno sa svojom suprugom Ivanom koristi za izradu promotivnih video materijala.