Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 14.07.2021. 14:00
  • Šumadijski okrug, Orašac

Zlato na Dekanteru vinariji "Matijašević" - nagrada stigla ranije nego što su očekivali

Na ovaj način potvrđujemo da u Šumadiji možemo da proizvedemo vino apsolutno svetske klase, SoviNoa može stati rame uz rame sa najboljim sovinjonima u svetu, navodi Darko Matijašević iz orašačke vinarije.

Foto: Darko Matijašević
  • 686
  • 119
  • 0

Među četiri srpske vinarije koje su osvojile zlato na londonskom Dekanteru 2021. godine (Decanter World Wine Awards) našla se i jedna iz Šumadije. "Matijašević" vinarija iz Orašca koja je ovo priznanje odnela zahvaljujući "SoviNoi", sovinjon blanu.

Zlato ih, kažu, nije iznenadilo. Jedino ga nisu očekivali sada, u prvoj berbi, već u budućnosti.

Srpska vina osvojila četiri zlata na Dekanteru 2021 - odakle dolaze najbolja?

"Znali smo da imamo vrhunski proizvod i po reakciji tržišta to je bilo vrlo jasno, ali nismo očekivali da ovako rano dobijemo takvu nagradu na takmičenju gde je svega 20-ak sovinjona iz celog sveta odnelo zlato takođe. To jeste potvrda onoga što radimo", navodi Darko Matijašević ispred orašačke vinarije.

Šumadijsko, ali svetsko

Ovo priznanje, navodi, menja sve i pomoći će posebno u daljem pozicioniranju i prepoznatljivosti, ali i podizanju svesti o kvalitetu vina koje dolazi iz ovog dela Srbije.

"Na ovaj način potvrđujemo da u Šumadiji možemo da proizvedemo vino apsolutno svetske klase, SoviNoa može stati rame uz rame sa najboljim sovinjonima u svetu. Ovo je velika nagrada i za nas lično, ali i potvrda onoga čime ovaj region i Srbija raspolažu."

Sovinjon blan je, inače, u velikoj meri zastupljen u vinogradima porodice Matijašević koji se prostiru na oko 15 hektara.

"Naše zemljište u Orašcu je vrlo pogodno za razvoj ove sorte i postizanje vrhunskih rezultata. Bogato je mineralima, a imamo i jako lepu ružu vetrova koja stalno, čak i u najtoplijem delu godine kao što je sada ili u avgustu pred berbu, hladi to i grožđe i vinovu lozu", objašnjava sagovornik Agrokluba.

Vinogradi porodice Matijašević prostiru se na oko 15 hektara

Velike temperaturne razlike u toku dana i noći, koje su zastupljene u tom predelu naše zemlje, ukazuje, posebno pogoduju razvoju distinktivnih aroma u samom sovinjon blanu.

"Razlika između dnevne i noćne temeprature ume da bude i 20 stepeni u doba sazrevanja što je veoma bitno za razvoj tih aroma i svojstava koji daju jedan vrhunski i svetski sovinjon blan. SoviNoa sadrži jako izražene arome breskve i tropskog voća zajedno sa prijatnim i harmoničnim citrusima - note grejpa i limuna."

U drugoj godini proizveli više od 50.000 flaša

Vino koje je odnelo zlato je iz berbe 2019. godine, a na tržištu se našlo u martu 2020. Pored belih sorti (smederevke, pino i sovinjon blana), u njihovoj proizvodnji nalaze i crvene sorte i to prokupac, malbek i merlo. Pre četiri godine proširili su zasade i kapacitete, a nekoliko generacija unazad ova porodica bavi se vinogradarstvom.

"Ja sam imao tu privilegiju da sa ocem proširim proizvodnju. U drugoj godini smo proizveli više od 50.000 flaša. I ranije smo osvajali nagrade, te je tako Smederevka Belina dobila bronzu na "Dekanteru", a zlato na takmičenu za najbolje vino Balkana. Imamo i Čukundedu, to je naš prokupac koji je na Balkanu dobio zlato. Imamo Rock&Rose, koji je dobio bronzu na londonskom takmičenju i srebro na Balkanu", dodaje naš sagovornik.

Preostale tri vinarije iz Srbije, koje su na londonskom "Dekanteru" ponele zlato, su iz Vojvodine i to sa Fruške gore i Palića, a nadmetalo se 18.094 vina iz 56 zemalja.


Tagovi

Londonski Dekanter Vinarija Matijašević Darko Matijašević SoviNoa Belo vino


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.