Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 22.05.2015. 08:00

Završio na sudu jer odbija tretirati pesticidima

Francuski vinar Thibault Liger-Belair, proizvođač je organskih vina koji je vinovu lozu odbio tretirati protiv bolesti jer vjeruje kako tako uništava prirodu. I zaradio kaznu.

Foto: depositphotos.com
  • 121
  • 9
  • 0

Thibault Liger-Belair, proizvođač je organskih vina iz Francuske koji se usprotivio naredbi prskanja svoje vinove loze zbog izbijanja bolesti žutila vinove loze (flavescence dorre) u vinogradima Burgundije i Beaujolaisa. Bolest koja ubija mladu vinovu lozu i šteti produktivnosti starije, širi jedna vrsta cvrčka.

Flavescence doree nastala je 1949. Godine u regiji Armanjan, jugozapadnoj Francuskoj. Zatim se stalno širila i zahvatila je područje Cognac, Languedoc, sjevernu i južnu Rohneu, dolinu Loire i Bordeauxa. Lijek za bakterijsku infekciju ne postoji, kako prenose strani mediji.

Unatoč odluci lokalnih vlasti, odlučio ne tretirati vinograd

Liger-Belairova obitelj bavi se vinarstvom još od 18. stoljeća, a jedni su od najcjenjenijih koji sa svojim vinima opskrbljuju vodeće restorane, uključujući i one u vlasništvu Heston Blumenthala i Gordon Ramsaya. No, zbog odluke, trenutno riskira s kaznom šestomjesečnog zatvora kako bi spasio grožđe, kako kaže, za buduće generacije koje žele uživati u plodovima svoje zemlje.

Njegov vinograd Moulin-a-Vent nalazi se u okruženju dvije administrativne regije od kojih se u jednoj gdje je tretiranje naloženo, pokazalo neučinkovitim. Liger-Belair je stoga tretirao svoju lozu, ali ne svu.

Ovaj vinar vjeruje kako insekticidi uništavaju zemlju i zbog toga je završio na sudu Villefranche-sur-Saone. Kaže kako su i drugi odlučili ne koristiti insekticide, iako su ih kupili, ali ih nisu upotrijebili. Za ovu vrstu zločina, dodao je, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci ili novčana u iznosu od 30.000 eura. No, to ga ne brine.

Borba za život zemlje

"To nije borba organskog farmera. Ako imam problem flavescence dore, upotrijebit ću tretman, naravno. Ako mi možete dokazati problem, u redu, ali nije istina. Ne želim uništiti svoj vinograd. Vinograd i prirodan okoliš koji je tu bio prije mene, bit će i poslije. Moramo to zaštititi za iduće generacije. Ovakva odluka uništit će kvalitetu i život zemlje. Ubili smo mnogo vrsta koje nećemo moći pronaći u prirodi", objašnjava on.

Njegovog slučaja prihvatila se i aktivistička grupa Avaaz te pokrenula peticiju koju je potpisalo približno 140.000 ljudi kojom se pozivaju lokalni zakonodavci da odbace slučaj. Liger-Belair kaže kako je to samo jedan primjer. Pita se, također, kakvi će se problemi pojaviti u budućnosti, ako se upotrebljava puno pesticida.

Pčele i crveni pauci

"Ovo mjesto trebamo zaštiti za budućnost i razmišljati o problemima koje smo kreirali", dodao je on. Čitav slučaj pokušao je ilustrirati na jednom primjeru. Rekao je kako postoji jedna vrlo mala pčela koja jede crvene pauke, a oni crveni pauci, pak, jedu pokrov, odnosno lišće pa grožđe ne rodi. Od kada se insekticidi upotrebljavaju, crveni pauci su se vratili pa su morali nastaviti s tretiranjem kako bi uništili pauke što, smatra Liger-Belair, nije u redu. Došlo je do poremećaja ravnoteže.

Jedan burgundijski vinogradar Emmanuel Giboulet, također se suprotstavio odluci lokalnih vlasti pa je već prošloga mjeseca zaradio novčanu kaznu u vrijednosti 500 eura.

Foto: depositphotos.com @gyuszko


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Grožđe Vino Vinova loza Vinograd Pesticidi Francuska Odluka Zemlja Kazna Plod Crveni pauk Sud Uništavanje Avaaz Emmanuel Giboulet Heston Blumenthal Gordon Ramsay Bakterijska infekcija Thibault Liger-Belair


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas