Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 23.05.2015. 07:45

Završio na sudu jer odbija da tretira pesticidima

Tibo Liže-Bele, francuski proizvođač organskih vina, kažnjen je zato što je odbio da hemijskim preparatom tretira vinovu lozu protiv bolesti tvrdeći da tako uništava prirodu.

Foto: depositphotos.com
  • 258
  • 13
  • 0

Tibo Liže-Bele, proizvođač organskih vina iz Francuske, suprotstavio se naredbi prskanja svoje vinove loze zbog izbijanja bolesti žutila (flavescence dorre) u vinogradima Burgundije i Beaujolaisa. Bolest, koja ubija mladu vinovu lozu i šteti produktivnosti starije, širi jedna vrsta cvrčka.

Flavescence doree nastala je 1949. godine u regiji Armanjan u jugozapadnoj Francuskoj. Zatim se neprekidno širila i zahvatila područja: Konjak, Langdok, severnu i južnu Ronu, dolinu Loare i Bordoa. Kako prenose strani mediji, lek za bakterijsku infekciju ne postoji.

Uprkos odluci lokalnih vlasti, odlučio da ne tretira vinograd

Liže-Beleova porodica bavi se vinarstvom još od 18. veka. Jedni su od najcenjenijih, a svojim vinima snabdevaju vodeće restorane, uključujući i one u vlasništvu Heston Blumentala i Gordon Remzija. Međutim, zbog svoje odluke, Liže-Bele trenutno rizikuje da dobije kaznu šestomesečnog zatvora da bi spasio grožđe, kako tvrdi, za buduće generacije koje žele da uživaju u plodovima svoje zemlje.

Njegov vinograd Moulin-a-Vent nalazi se u blizini dve administrativne regije od kojih se u jednoj, gde je tretiranje naloženo, ono pokazalo nedelotvornim. Liže-Bele je zato tretirao svoju lozu, ali ne svu.

Ovaj vinar veruje da insekticidi uništavaju zemlju i zbog toga je završio na sudu Vilfranš sir Saon. On tvrdi da su i drugi odlučili da ne koriste insekticide. Nabavili su ih, ali ih nisu upotrebili. Za tu vrstu zločina, dodao je, propisana je kazna zatvora od šest meseci ili novčana u iznosu od 30.000 evra. No, to ga ne brine.

Borba za život zemlje

"To nije borba organskog farmera. Ako imam problem flavescence dore, naravno da ću tretirati vinovu lozu. Ako možete da mi dokažete da problem postoji, u redu je, međutim, to nije istina. Ne želim da uništim svoj vinograd i prirodnu okolinu koja je tu bila pre mene, a biće i posle. Moramo to da zaštitimo za buduće generacije. Takva odluka uništiće kvalitet i život zemlje. Ubili smo mnogo vrsta koje nećemo moći da pronađemo u prirodi", objašnjava on.

Za njegov slučaj zainteresovala se i aktivistička grupa Avaaz pokrenuvši peticiju koju je potpisalo gotovo 140.000 ljudi. Aktivisti pozivaju lokalne zakonodavce da odbace slučaj. Liže-Bele kaže da je to samo jedan primer. Pita se, takođe, kakvi će se problemi pojaviti u budućnosti, ako se koristi mnogo pesticida.

Pčele i crveni pauci

"Ovo mesto treba zaštiti za budućnost i razmišljati o problemima koje smo kreirali", dodao je on. Čitav slučaj pokušao je da ilustruje jednim primerom, rekavši da postoji vrlo mala pčela koja jede crvene pauke, a oni (crveni pauci), pak, jedu pokrov, odnosno lišće pa grožđe ne rodi. Od kada se insekticidi upotrebljavaju, crveni pauci su se vratili, pa su vinogradari morali da nastave tretiranje da bi ih uništili što, smatra Liže-Bele, nije u redu, jer je poremećena ravnoteža.

Jedan burgundijski vinogradar Emanuel Žibule, takođe, se suprotstavio odluci lokalnih vlasti pa je već prošlog meseca zaradio novčanu kaznu od 500 evra.

Foto: depositphotos.com @gyuszko


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Grožđe Vino Vinova loza Vinograd Pesticidi Francuska Odluka Zemlja Kazna Plod Crveni pauk Sud Uništavanje Avaaz Emmanuel Žibule Heston Blumental Gordon Remzi Bakterijska infekcija Tibo Liže-Bele


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)